Wanneer zijn de verkiezingen in de VS?

De verkiezingen in de Verenigde Staten zijn een belangrijk moment voor de Amerikaanse democratie. Het is het moment waarop de Amerikanen hun stem uitbrengen voor de president en vice-president van het land. Maar wanneer zijn deze verkiezingen precies?

De datum van de verkiezingen

De verkiezingen in de VS vinden om de vier jaar plaats op de eerste dinsdag van november. Dit jaar, in 2020, vinden de verkiezingen plaats op 3 november. Het is belangrijk om te weten dat de verkiezingen niet direct bepalen wie de president wordt. In plaats daarvan kiezen de Amerikanen kiesmannen die vervolgens de president kiezen.

Het kiesstelsel in de VS

Het kiesstelsel in de VS is anders dan in veel andere landen. In plaats van een directe verkiezing van de president, kiezen de Amerikanen kiesmannen. Elke staat heeft een aantal kiesmannen dat overeenkomt met het aantal zetels dat de staat heeft in het Congres. Het totale aantal kiesmannen is 538, dus een kandidaat heeft 270 kiesmannen nodig om president te worden.

De kiesmannen worden gekozen op basis van de uitslag in elke staat. De kandidaat die de meeste stemmen krijgt in een staat, krijgt alle kiesmannen van die staat. Dit betekent dat een kandidaat de verkiezingen kan winnen zonder de meerderheid van de stemmen te krijgen. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 2016, toen Donald Trump de verkiezingen won, hoewel Hillary Clinton meer stemmen kreeg.

De campagne

De campagne voor de verkiezingen in de VS begint meestal al ruim een jaar voor de verkiezingsdatum. Kandidaten voeren campagne in de verschillende staten om kiezers te overtuigen om op hen te stemmen. Dit gebeurt onder andere door middel van debatten, televisiereclames en bijeenkomsten.

De verkiezingen in de VS zijn vaak erg gepolariseerd en de campagne kan erg fel zijn. Kandidaten proberen elkaar vaak zwart te maken en er worden veel persoonlijke aanvallen gedaan. Dit kan leiden tot een verdeeldheid in het land en kan de politieke situatie na de verkiezingen bemoeilijken.

Conclusie

De verkiezingen in de VS zijn een belangrijk moment voor de Amerikaanse democratie. Ze vinden om de vier jaar plaats op de eerste dinsdag van november. Het kiesstelsel in de VS is anders dan in veel andere landen en kan leiden tot een president die niet de meerderheid van de stemmen heeft gekregen. De campagne voor de verkiezingen kan erg fel zijn en kan leiden tot verdeeldheid in het land. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de verkiezingen en om te stemmen als je stemrecht hebt.

Plaats een reactie