Wanneer zijn de wespen weg?

Wespen zijn een veelvoorkomend insect in Nederland en kunnen in de zomermaanden voor overlast zorgen. Veel mensen vragen zich af wanneer de wespen weer verdwijnen en ze weer rustig buiten kunnen zitten. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag: wanneer zijn de wespen weg?

Levenscyclus van wespen

Om te begrijpen wanneer wespen verdwijnen, is het belangrijk om te weten hoe hun levenscyclus eruitziet. Wespen beginnen hun leven als eitje en groeien uit tot larven. Deze larven worden gevoed door de werksters van het wespennest en groeien snel. Na ongeveer drie weken verpoppen de larven zich tot volwassen wespen.

De volwassen wespen zijn verantwoordelijk voor het zoeken naar voedsel en het beschermen van het wespennest. In de zomermaanden zijn er veel volwassen wespen actief, omdat ze op zoek zijn naar voedsel voor de larven in het nest. Dit kan voor overlast zorgen, omdat wespen vaak op zoetigheid afkomen en mensen kunnen steken als ze zich bedreigd voelen.

Naarmate de zomer vordert, verandert de rol van de volwassen wespen. Ze worden minder actief in het zoeken naar voedsel en gaan zich meer richten op het beschermen van het nest. Dit betekent dat ze minder vaak op zoek gaan naar zoetigheid en dus ook minder overlast veroorzaken.

Wanneer verdwijnen wespen?

Wespen verdwijnen niet allemaal tegelijkertijd. Het hangt af van verschillende factoren, zoals het weer en de grootte van het wespennest. Over het algemeen kun je zeggen dat wespen in de herfst verdwijnen.

Wanneer de temperatuur begint te dalen, worden wespen minder actief. Ze gaan zich meer richten op het beschermen van het nest en minder op het zoeken naar voedsel. Dit betekent dat ze minder vaak op zoek gaan naar zoetigheid en dus ook minder overlast veroorzaken.

Naarmate de herfst vordert, worden de wespen steeds minder actief. Dit komt doordat de temperatuur steeds verder daalt en er steeds minder voedsel beschikbaar is. Uiteindelijk zullen alle wespen sterven, behalve de koningin.

De koningin overleeft de winter en begint in het voorjaar weer met het bouwen van een nieuw wespennest. Dit betekent dat er in het voorjaar weer nieuwe wespen zullen verschijnen.

Wat kun je doen tegen wespen?

Als je last hebt van wespen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de overlast te verminderen. Hieronder vind je een aantal tips:

  • Laat geen zoetigheid buiten staan, zoals frisdrank of snoepjes. Wespen komen hierop af en kunnen gaan steken als ze zich bedreigd voelen.
  • Gebruik geen parfum of aftershave. Wespen worden aangetrokken door zoete geuren.
  • Hang een wespenval op. Dit is een val waarin wespen worden gelokt met zoetigheid en vervolgens niet meer kunnen ontsnappen.
  • Sluit ramen en deuren. Hierdoor voorkom je dat wespen naar binnen vliegen.
  • Gebruik een hor voor deuren en ramen. Hierdoor kun je de ramen en deuren openhouden zonder dat wespen naar binnen kunnen vliegen.

Als je een wespennest in de buurt hebt, kun je het beste een professionele ongediertebestrijder inschakelen. Zij hebben de juiste kennis en materialen om het wespennest veilig te verwijderen.

Conclusie

Wespen verdwijnen in de herfst, omdat de temperatuur daalt en er steeds minder voedsel beschikbaar is. Naarmate de herfst vordert, worden de wespen steeds minder actief en zullen uiteindelijk alle wespen sterven, behalve de koningin. Als je last hebt van wespen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de overlast te verminderen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn als je in de buurt van een wespennest komt en een professionele ongediertebestrijder in te schakelen als je het nest wilt verwijderen.

Plaats een reactie