Wanneer zijn de zomervakanties?

De zomervakanties zijn voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar. Het is de tijd waarin we even helemaal kunnen ontspannen en genieten van de zon, het strand en de natuur. Maar wanneer zijn de zomervakanties eigenlijk in Nederland?

Basisscholen

Voor basisscholen geldt dat de zomervakantie altijd begint op de eerste zaterdag van juli en duurt tot en met de laatste zondag van augustus. Dit betekent dat de zomervakantie in 2021 begint op zaterdag 10 juli en eindigt op zondag 29 augustus.

De exacte data kunnen echter per regio verschillen. Nederland is opgedeeld in drie regio’s: noord, midden en zuid. De vakantiespreiding is bedoeld om de drukte op de wegen en in de vakantieparken te spreiden. Zo hebben niet alle regio’s tegelijkertijd vakantie en wordt de drukte beter verdeeld.

In de regio noord hebben de scholen als eerste vakantie, gevolgd door de regio midden en tot slot de regio zuid. De exacte data voor de zomervakantie in 2021 per regio zijn als volgt:

  • Noord: zaterdag 10 juli t/m zondag 22 augustus
  • Midden: zaterdag 17 juli t/m zondag 29 augustus
  • Zuid: zaterdag 24 juli t/m zondag 5 september

Middelbare scholen

Voor middelbare scholen geldt dat de zomervakantie meestal iets later begint dan voor basisscholen. De exacte data kunnen echter per school verschillen. Het is daarom verstandig om de schoolgids of de website van de school te raadplegen voor de exacte data.

Over het algemeen duurt de zomervakantie voor middelbare scholen zes weken. Dit betekent dat de vakantie meestal begint rond half juli en eindigt rond eind augustus.

Voortgezet onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs gelden dezelfde data als voor middelbare scholen. Ook hier kunnen de exacte data per school verschillen. Het is daarom verstandig om de schoolgids of de website van de school te raadplegen voor de exacte data.

Hoger onderwijs

Voor het hoger onderwijs gelden geen vaste data voor de zomervakantie. De vakantieperiode kan per opleiding en per instelling verschillen. Het is daarom verstandig om de academische kalender van de betreffende instelling te raadplegen voor de exacte data.

Conclusie

De zomervakanties in Nederland zijn voor basisscholen altijd van de eerste zaterdag van juli tot en met de laatste zondag van augustus. Voor middelbare scholen, voortgezet onderwijs en hoger onderwijs kunnen de exacte data verschillen. Het is daarom verstandig om de schoolgids of de website van de betreffende instelling te raadplegen voor de exacte data.

Of je nu naar het buitenland gaat of lekker thuis blijft, de zomervakantie is een heerlijke periode om even helemaal tot rust te komen. Geniet ervan!

Plaats een reactie