Wanneer zijn de zorgpremies 2020 bekend?

De zorgpremies voor het jaar 2020 zijn een belangrijk onderwerp voor veel Nederlanders. Het bepaalt namelijk hoeveel zij maandelijks moeten betalen voor hun zorgverzekering. Maar wanneer zijn deze premies eigenlijk bekend? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we meer over het onderwerp.

Wanneer worden de zorgpremies bekendgemaakt?

De zorgpremies voor het nieuwe jaar worden elk jaar in november bekendgemaakt. Dit gebeurt door de zorgverzekeraars zelf. Zij bepalen namelijk zelf hoe hoog de premie wordt voor hun verzekerden. De premies worden vervolgens gepubliceerd op de websites van de zorgverzekeraars en op vergelijkingssites zoals Independer en Zorgwijzer.

Het is belangrijk om te weten dat de premies voor de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen apart worden bekendgemaakt. Dit betekent dat je voor elke verzekering apart moet kijken wat de premie wordt voor het nieuwe jaar.

Waarom worden de zorgpremies pas in november bekendgemaakt?

De zorgverzekeraars hebben tot 12 november de tijd om hun premies bekend te maken. Dit heeft te maken met de afspraken die zij hebben gemaakt met de overheid. De overheid bepaalt namelijk elk jaar wat het basispakket inhoudt en hoeveel dit gaat kosten. De zorgverzekeraars moeten hier rekening mee houden bij het bepalen van hun premies.

Daarnaast willen de zorgverzekeraars ook graag weten wat hun concurrenten doen voordat zij hun premies bekendmaken. Op deze manier kunnen zij hun premies afstemmen op die van hun concurrenten en zo concurrerend blijven.

Wat zijn de verwachtingen voor de zorgpremies in 2020?

Elk jaar zijn er speculaties over hoe hoog de zorgpremies zullen worden voor het nieuwe jaar. Voor 2020 zijn er ook al verschillende voorspellingen gedaan.

Zo heeft het kabinet in september bekendgemaakt dat de zorgpremie voor de basisverzekering in 2020 met gemiddeld €3 per maand zal stijgen. Dit komt neer op een stijging van €36 per jaar. De reden hiervoor is dat de zorgkosten blijven stijgen en de overheid deze kosten wil blijven dekken.

Daarnaast zijn er ook zorgverzekeraars die al hebben aangekondigd dat zij hun premies gaan verhogen. Zo heeft CZ aangekondigd dat hun premie met €8,55 per maand zal stijgen en Menzis met €3 per maand. Andere zorgverzekeraars hebben nog geen uitspraken gedaan over hun premies.

Wat kun je doen als je niet tevreden bent met je zorgpremie?

Als je niet tevreden bent met de zorgpremie die je zorgverzekeraar voor 2020 heeft vastgesteld, kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan tot en met 31 december van het lopende jaar. Als je voor deze datum overstapt, wordt je oude zorgverzekering automatisch opgezegd en ben je vanaf 1 januari verzekerd bij je nieuwe zorgverzekeraar.

Voordat je overstapt, is het verstandig om eerst goed te kijken naar de verschillende zorgverzekeraars en hun premies. Op vergelijkingssites kun je gemakkelijk verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken en zo de beste keuze maken.

Conclusie

De zorgpremies voor 2020 worden in november bekendgemaakt door de zorgverzekeraars zelf. Het is belangrijk om te weten dat de premies voor de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen apart worden bekendgemaakt. De verwachting is dat de zorgpremies voor 2020 zullen stijgen, maar dit verschilt per zorgverzekeraar. Als je niet tevreden bent met je zorgpremie, kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar tot en met 31 december van het lopende jaar.

Plaats een reactie