Wanneer zijn er asperges?

Asperges zijn een van de meest geliefde groenten in Nederland. Het seizoen van deze heerlijke groente is echter kort en duurt slechts enkele weken per jaar. Maar wanneer zijn er asperges precies? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en meer informatie geven over deze populaire groente.

Seizoen van asperges

Het seizoen van asperges begint meestal in april en duurt tot eind juni. Dit is echter afhankelijk van het weer en de temperatuur. Als het in het voorjaar nog erg koud is, kan het seizoen van asperges later beginnen. Als het daarentegen erg warm is, kunnen de asperges eerder geoogst worden.

De eerste asperges worden meestal geoogst rond half april. Dit zijn de zogenaamde ‘witte asperges’. Deze asperges groeien onder de grond en worden geoogst voordat ze boven de grond uitkomen. Dit zorgt ervoor dat de asperges wit blijven en een delicate smaak hebben.

Later in het seizoen, rond eind mei, worden de ‘groene asperges’ geoogst. Deze asperges groeien boven de grond en hebben een meer uitgesproken smaak dan de witte asperges. Groene asperges zijn ook gezonder dan witte asperges, omdat ze meer vitamines en mineralen bevatten.

Waar komen asperges vandaan?

Asperges zijn al duizenden jaren populair als voedsel. De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen aten al asperges. In Nederland worden asperges voornamelijk geteeld in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland.

De grond waarop asperges worden geteeld, moet aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet de grond goed doorlatend zijn en mag er geen water blijven staan. Ook moet de grond rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals kalium en fosfor.

Hoe worden asperges geoogst?

Asperges worden met de hand geoogst. Dit is een tijdrovend proces, omdat de asperges voorzichtig uit de grond moeten worden gehaald zonder ze te beschadigen. De asperges worden vervolgens gesorteerd op grootte en kwaliteit.

Witte asperges worden meestal geschild voordat ze worden gekookt. Dit zorgt ervoor dat de asperges hun delicate smaak behouden. Groene asperges hoeven niet geschild te worden, omdat de schil eetbaar is.

Hoe worden asperges gegeten?

Asperges kunnen op verschillende manieren worden gegeten. De meest traditionele manier is om ze te koken en te serveren met ham, ei en aardappelen. Dit wordt ook wel ‘asperges op z’n Hollands’ genoemd.

Asperges kunnen ook worden gegrild, gebakken of gestoomd. Groene asperges zijn bijvoorbeeld heerlijk op de barbecue. Asperges kunnen ook worden verwerkt in salades, soepen en ovenschotels.

Conclusie

Asperges zijn een heerlijke groente die slechts enkele weken per jaar verkrijgbaar zijn. Het seizoen van asperges begint meestal in april en duurt tot eind juni. Asperges worden met de hand geoogst en kunnen op verschillende manieren worden gegeten. Of je nu kiest voor de traditionele ‘asperges op z’n Hollands’ of voor een meer creatieve bereiding, asperges zijn altijd een feestmaal.

Plaats een reactie