Wanneer zijn er Hollandse Nieuwe?

Hollandse Nieuwe is een traditioneel Nederlands gerecht dat bestaat uit rauwe haring die op een speciale manier is bereid. Het is een delicatesse die vooral in de zomermaanden veel gegeten wordt. Maar wanneer zijn er Hollandse Nieuwe precies verkrijgbaar?

Seizoen

Hollandse Nieuwe is alleen verkrijgbaar in het seizoen dat loopt van half juni tot en met september. Dit heeft te maken met de paaitijd van de haring. In deze periode zijn de haringen namelijk het vetst en het smakelijkst. De haringen worden dan gevangen in de Noordzee en direct verwerkt tot Hollandse Nieuwe.

Veiling

De eerste Hollandse Nieuwe van het seizoen wordt geveild op de veiling in Scheveningen. Dit gebeurt altijd op de tweede donderdag van juni. De opbrengst van de veiling gaat naar een goed doel. De eerste haring wordt vaak geveild voor een hoog bedrag, soms wel duizenden euro’s.

Traditie

Hollandse Nieuwe is een echte Nederlandse traditie. Het eten van de eerste haring van het seizoen wordt gezien als een feestelijke gebeurtenis. Veel mensen gaan dan ook naar de viswinkel om een Hollandse Nieuwe te kopen en te proeven. Het eten van de haring gebeurt vaak op een speciale manier, namelijk met uitjes en zuur. Dit wordt ook wel een ‘haringparty’ genoemd.

Kwaliteit

De kwaliteit van de Hollandse Nieuwe is erg belangrijk. De haring moet namelijk goed vet zijn en een mooie zilverkleurige glans hebben. Ook moet de haring goed schoongemaakt zijn en geen graatjes bevatten. De kwaliteit wordt gecontroleerd door het Nederlands Visbureau. Zij geven de Hollandse Nieuwe een keurmerk als deze aan de eisen voldoet.

Gezondheid

Hollandse Nieuwe is niet alleen lekker, maar ook gezond. Haring bevat namelijk veel omega-3 vetzuren, die goed zijn voor het hart en de bloedvaten. Ook bevat haring veel vitamine D, wat goed is voor de botten en het immuunsysteem. Het eten van Hollandse Nieuwe past dus prima in een gezond voedingspatroon.

Conclusie

Hollandse Nieuwe is een heerlijke delicatesse die alleen verkrijgbaar is in het seizoen van half juni tot en met september. De kwaliteit van de haring is erg belangrijk en wordt gecontroleerd door het Nederlands Visbureau. Het eten van Hollandse Nieuwe is niet alleen lekker, maar ook gezond vanwege de omega-3 vetzuren en vitamine D. Het eten van de eerste haring van het seizoen is een echte Nederlandse traditie en wordt gezien als een feestelijke gebeurtenis.

Plaats een reactie