Wanneer zijn er nieuwe mosselen?

De zomer is in volle gang en dat betekent dat het mosselseizoen weer van start gaat. Maar wanneer zijn er eigenlijk nieuwe mosselen verkrijgbaar in Nederland? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over het mosselseizoen.

Het mosselseizoen

Het mosselseizoen loopt van juli tot en met april. In deze periode zijn er dus het hele jaar door mosselen verkrijgbaar. Echter, de beste kwaliteit mosselen zijn verkrijgbaar vanaf half juli tot en met half april. Dit heeft te maken met de natuurlijke groeicyclus van de mosselen.

In de zomermaanden, vanaf half juli, zijn de mosselen namelijk op hun best. Ze zijn dan goed gevuld en hebben een volle smaak. Dit komt doordat de mosselen in deze periode veel voedsel tot zich nemen en daardoor snel groeien. In de wintermaanden, vanaf half november, zijn de mosselen minder goed gevuld en hebben ze een minder volle smaak. Dit komt doordat de mosselen in deze periode minder voedsel tot zich nemen en daardoor langzamer groeien.

Wanneer zijn er nieuwe mosselen?

De nieuwe mosselen zijn verkrijgbaar vanaf half juli. Dit is het moment waarop de mosselen op hun best zijn en de meeste smaak hebben. De exacte datum waarop de nieuwe mosselen verkrijgbaar zijn, verschilt per jaar. Dit heeft te maken met verschillende factoren, zoals de temperatuur van het zeewater en de groei van de mosselen.

De mosselen worden in Nederland voornamelijk gekweekt in de Oosterschelde en de Waddenzee. De kwekers houden de groei van de mosselen nauwlettend in de gaten en bepalen aan de hand daarvan wanneer de nieuwe mosselen verkrijgbaar zijn. Dit gebeurt meestal rond half juli.

Hoe herken je verse mosselen?

Verse mosselen herken je aan de gesloten schelpen. Als de schelpen openstaan, betekent dit dat de mossel dood is en niet meer gegeten kan worden. Daarnaast moeten de mosselen een frisse geur hebben en mogen ze niet naar ammoniak ruiken. Ook moeten de mosselen stevig aanvoelen en mogen ze niet slap zijn.

Hoe bereid je mosselen?

Er zijn verschillende manieren om mosselen te bereiden. De meest bekende manier is om ze te koken in een mosselpan met groenten en kruiden. Hierbij is het belangrijk om de mosselen goed te spoelen onder stromend water en eventuele baarden te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om de mosselen niet te lang te koken, omdat ze dan taai kunnen worden.

Je kunt mosselen ook grillen, bakken of frituren. Hierbij is het belangrijk om de mosselen goed schoon te maken en te controleren op openstaande schelpen. Daarnaast kun je mosselen ook verwerken in verschillende gerechten, zoals pasta’s, salades en soepen.

Conclusie

De nieuwe mosselen zijn verkrijgbaar vanaf half juli en zijn op hun best tot en met half april. De exacte datum waarop de nieuwe mosselen verkrijgbaar zijn, verschilt per jaar en wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. Verse mosselen herken je aan de gesloten schelpen, de frisse geur en de stevige structuur. Mosselen kun je op verschillende manieren bereiden en verwerken in verschillende gerechten.

Plaats een reactie