Wanneer zijn er opperdoezer?

Opperdoezer Ronde, ook wel bekend als de Opperdoezer, is een aardappelras dat voornamelijk wordt geteeld in de regio Opperdoes in Noord-Holland. Het is een beschermde geografische aanduiding (BGA) en wordt beschouwd als een van de meest exclusieve aardappelrassen ter wereld. De Opperdoezer Ronde is een vroege aardappel en wordt geoogst van juni tot en met augustus.

De geschiedenis van de Opperdoezer Ronde

De Opperdoezer Ronde is ontstaan in de 18e eeuw in het dorp Opperdoes. Het ras is ontstaan uit een kruising tussen de Franse aardappelrassen ‘La Bonne’ en ‘La Blanche’. De aardappel werd al snel populair in de regio en werd voornamelijk geteeld voor eigen gebruik. Pas in de jaren 60 van de vorige eeuw begon de commerciĆ«le teelt van de Opperdoezer Ronde.

De teelt van de Opperdoezer Ronde

De Opperdoezer Ronde wordt geteeld op kleigrond en wordt met de hand geoogst. De aardappelplanten worden niet bespoten met bestrijdingsmiddelen en er wordt geen kunstmest gebruikt. Dit zorgt voor een unieke smaak en textuur van de aardappel. De aardappelen worden met de hand gesorteerd en alleen de beste exemplaren worden verkocht als Opperdoezer Ronde.

Wanneer zijn er Opperdoezer Ronde?

De Opperdoezer Ronde is een vroege aardappel en wordt geoogst van juni tot en met augustus. Het exacte moment van de oogst hangt af van het weer en de groeiomstandigheden. De aardappelen worden pas geoogst als ze volledig volgroeid zijn en de schil loslaat van de aardappel. Dit zorgt voor een optimale smaak en textuur.

Hoe herken je een echte Opperdoezer Ronde?

Een echte Opperdoezer Ronde herken je aan de vorm en de kleur van de aardappel. De Opperdoezer Ronde heeft een ronde vorm en een gele schil met rode vlekjes. De aardappel heeft een stevige textuur en een nootachtige smaak. Daarnaast is de Opperdoezer Ronde voorzien van een speciaal keurmerk dat aangeeft dat het om een echte Opperdoezer gaat.

Hoe eet je Opperdoezer Ronde?

De Opperdoezer Ronde is een veelzijdige aardappel die op verschillende manieren kan worden bereid. De aardappel is het lekkerst als hij simpelweg wordt gekookt in de schil en geserveerd met een klontje boter en wat zout. Daarnaast kan de Opperdoezer Ronde worden gebruikt in salades, stamppotten en als bijgerecht bij vlees- en visgerechten.

Conclusie

De Opperdoezer Ronde is een exclusief aardappelras dat voornamelijk wordt geteeld in de regio Opperdoes in Noord-Holland. Het is een vroege aardappel die wordt geoogst van juni tot en met augustus. De Opperdoezer Ronde heeft een unieke smaak en textuur en kan op verschillende manieren worden bereid. Een echte Opperdoezer Ronde herken je aan de vorm, kleur en het keurmerk. Als je de kans krijgt om een Opperdoezer Ronde te proeven, moet je dat zeker doen!

Plaats een reactie