Wanneer zijn er pollen in de lucht?

Als je last hebt van hooikoorts, dan weet je hoe vervelend het kan zijn om in de lente en zomer naar buiten te gaan. De pollen in de lucht kunnen zorgen voor niesbuien, jeukende ogen en een verstopte neus. Maar wanneer zijn er eigenlijk pollen in de lucht?

Wat zijn pollen?

Pollen zijn kleine korreltjes die door planten worden geproduceerd. Deze korreltjes bevatten het mannelijke voortplantingsmateriaal van de plant en worden verspreid door de wind, insecten of andere dieren. Als een pollenkorrel op de stamper van een vrouwelijke plant terechtkomt, kan er bevruchting plaatsvinden en kan er een zaadje groeien.

Wanneer zijn er pollen in de lucht?

De meeste planten produceren pollen in de lente en zomer. Dit is de periode waarin de meeste planten bloeien en zich voortplanten. De exacte periode waarin er pollen in de lucht zijn, verschilt per plantensoort. Sommige planten produceren al pollen in februari of maart, terwijl andere planten pas in juni of juli beginnen met het produceren van pollen.

Daarnaast zijn er ook verschillen tussen de regio’s in Nederland. In het zuiden van Nederland begint het pollenseizoen vaak eerder dan in het noorden. Dit heeft te maken met het klimaat en de bloeiperiode van de planten in de verschillende regio’s.

Welke planten produceren pollen?

Er zijn veel verschillende planten die pollen produceren. Enkele voorbeelden zijn:

  • Grassen
  • Bomen, zoals de berk, els en hazelaar
  • Kruidachtige planten, zoals de brandnetel en de bijvoet

Grassen zijn de grootste boosdoeners als het gaat om hooikoorts. Deze planten produceren ontzettend veel pollen en zijn daardoor verantwoordelijk voor veel klachten bij mensen met hooikoorts.

Hoe kun je pollen vermijden?

Als je last hebt van hooikoorts, dan kun je proberen om pollen zoveel mogelijk te vermijden. Enkele tips zijn:

  • Blijf binnen op dagen met veel pollen in de lucht
  • Houd ramen en deuren gesloten
  • Droog je was binnen op dagen met veel pollen in de lucht
  • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen
  • Douche en was je haar voordat je gaat slapen om pollen uit je haar te verwijderen

Het vermijden van pollen is echter niet altijd mogelijk. Als je toch naar buiten gaat, dan kun je medicijnen gebruiken om de klachten te verminderen. Er zijn verschillende soorten medicijnen verkrijgbaar bij de drogist of apotheek, zoals neussprays, oogdruppels en tabletten.

Conclusie

Er zijn pollen in de lucht vanaf de lente tot en met de zomer. De exacte periode waarin er pollen in de lucht zijn, verschilt per plantensoort en regio. Grassen zijn de grootste boosdoeners als het gaat om hooikoorts. Als je last hebt van hooikoorts, dan kun je proberen om pollen zoveel mogelijk te vermijden en medicijnen gebruiken om de klachten te verminderen.

Plaats een reactie