Wanneer zijn er processierupsen?

De processierups is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Deze rupsen kunnen voor veel overlast zorgen, vooral in de zomermaanden. Maar wanneer zijn er eigenlijk processierupsen in Nederland?

Levenscyclus van de processierups

Om te begrijpen wanneer er processierupsen zijn, is het belangrijk om te weten hoe de levenscyclus van deze rupsen eruitziet. De processierups begint als een eitje, dat in de herfst wordt gelegd door de vrouwtjesrupsen. In de winter overwinteren deze eitjes en in het voorjaar komen de rupsen uit.

De jonge rupsen hebben nog geen brandharen en zijn daarom nog niet gevaarlijk. Naarmate de rupsen groeien, ontwikkelen ze brandharen die voor veel overlast kunnen zorgen. De rupsen vervellen meerdere keren en worden uiteindelijk zo’n 3-4 centimeter lang.

In juni en juli verpoppen de rupsen zich tot vlinders. Deze vlinders leggen weer nieuwe eitjes, waardoor de cyclus opnieuw begint.

Wanneer zijn er processierupsen?

De processierupsen komen dus uit in het voorjaar, meestal in de maanden april en mei. Dit is afhankelijk van de temperatuur en kan dus per jaar verschillen. De rupsen groeien snel en ontwikkelen brandharen, waardoor ze vanaf juni voor veel overlast kunnen zorgen.

De piek van de overlast ligt meestal in juli en augustus. Dit is ook de periode waarin veel mensen op vakantie zijn en dus meer buiten zijn. De brandharen van de rupsen kunnen voor veel klachten zorgen, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan de luchtwegen.

Bestrijding van de processierups

De processierupsen worden op verschillende manieren bestreden. Zo worden er bijvoorbeeld nestkastjes opgehangen voor vogels die de rupsen opeten. Ook worden er speciale bacteri├źn ingezet die de rupsen doden.

Daarnaast worden de rupsen ook handmatig verwijderd. Dit gebeurt bijvoorbeeld door ze weg te zuigen met een speciale stofzuiger. Ook worden er vaak preventieve maatregelen genomen, zoals het besproeien van bomen met een speciale vloeistof die de rupsen afstoot.

Conclusie

De processierups is een veelvoorkomend probleem in Nederland, vooral in de zomermaanden. De rupsen komen uit in het voorjaar en groeien snel, waardoor ze vanaf juni voor veel overlast kunnen zorgen. De piek van de overlast ligt meestal in juli en augustus. Gelukkig worden er verschillende maatregelen genomen om de rupsen te bestrijden en de overlast te verminderen.

Plaats een reactie