Wanneer zijn er spruitjes?

Spruitjes zijn een populaire groente in Nederland en worden vaak gegeten als bijgerecht bij de avondmaaltijd. Maar wanneer zijn er eigenlijk spruitjes verkrijgbaar in Nederland?

Seizoen

Het spruitjesseizoen loopt van september tot en met februari. Dit betekent dat spruitjes in deze periode het meest verkrijgbaar zijn in Nederland. In de zomermaanden zijn er geen spruitjes te vinden in de supermarkt of op de markt.

Teelt

Spruitjes worden voornamelijk geteeld in Nederland, Belgiƫ en het Verenigd Koninkrijk. De teelt begint in maart en april, wanneer de spruitjesplantjes worden geplant. Na ongeveer 6 weken beginnen de spruitjes te groeien en in september zijn ze klaar om geoogst te worden.

Bewaren

Als je spruitjes koopt, kun je ze het beste in de koelkast bewaren. Hier blijven ze ongeveer een week goed. Als je spruitjes langer wilt bewaren, kun je ze invriezen. Blancheer de spruitjes eerst kort in kokend water en laat ze daarna afkoelen voordat je ze in de vriezer doet.

Bereiden

Spruitjes kun je op verschillende manieren bereiden. De meest bekende manier is om ze te koken. Breng een pan met water aan de kook en voeg de spruitjes toe. Laat ze ongeveer 10 minuten koken en giet ze daarna af. Je kunt de spruitjes op smaak brengen met bijvoorbeeld zout, peper en nootmuskaat.

Je kunt spruitjes ook roosteren in de oven. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en leg de spruitjes op een bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie en kruiden naar keuze en rooster ze ongeveer 20 minuten in de oven.

Gezondheid

Spruitjes zijn niet alleen lekker, maar ook erg gezond. Ze bevatten veel vitamine C en K en zijn rijk aan vezels. Daarnaast bevatten spruitjes ook antioxidanten die beschermen tegen ziektes.

Conclusie

Als je spruitjes wilt eten, kun je het beste in de periode van september tot en met februari naar de supermarkt of markt gaan. Spruitjes zijn een gezonde groente die op verschillende manieren bereid kunnen worden. Bewaar ze in de koelkast of vries ze in als je ze langer wilt bewaren.

Plaats een reactie