Wanneer zijn er verse asperges?

Asperges zijn een van de meest geliefde groenten in Nederland. Het seizoen van verse asperges is kort, maar het is een tijd waar veel mensen naar uitkijken. Maar wanneer zijn er verse asperges in Nederland?

Seizoen van verse asperges

Het seizoen van verse asperges begint in Nederland meestal in april en eindigt op 24 juni, de dag van Sint-Jan. Dit is de traditionele afsluiting van het aspergeseizoen. Het seizoen duurt dus ongeveer twee maanden.

De exacte startdatum van het aspergeseizoen is afhankelijk van het weer. Als het in maart al warm is, kunnen de eerste asperges al in april worden gestoken. Als het koud blijft, kan het seizoen later beginnen.

Waar groeien asperges?

Asperges groeien in de grond en hebben veel zonlicht nodig. In Nederland worden asperges voornamelijk geteeld in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. De grond in deze provincies is geschikt voor de teelt van asperges.

Hoe worden asperges gestoken?

Asperges worden met de hand gestoken. Dit gebeurt meestal vroeg in de ochtend, als de asperges nog koel zijn. De aspergesteker steekt de asperge met een speciale aspergesteker uit de grond. Dit is een lange stok met een scherpe punt. De aspergesteker moet voorzichtig te werk gaan om de asperge niet te beschadigen.

Waarom zijn verse asperges zo populair?

Verse asperges zijn populair vanwege hun unieke smaak en textuur. Ze hebben een licht bittere smaak en een zachte, sappige textuur. Verse asperges zijn ook gezond. Ze bevatten weinig calorie├źn en zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, foliumzuur en kalium.

Hoe kun je verse asperges bereiden?

Verse asperges kun je op verschillende manieren bereiden. De meest traditionele manier is om ze te koken in water met zout en suiker. Je kunt de asperges ook grillen, bakken of roosteren. Serveer de asperges met een sausje, zoals hollandaisesaus of botersaus, en aardappelen of rijst.

Conclusie

Verse asperges zijn een heerlijke en gezonde groente die in Nederland slechts twee maanden per jaar verkrijgbaar zijn. Het seizoen begint meestal in april en eindigt op 24 juni. Asperges worden met de hand gestoken en groeien voornamelijk in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. Verse asperges zijn populair vanwege hun unieke smaak en textuur en kunnen op verschillende manieren worden bereid.

Plaats een reactie