Wanneer zijn er weer nieuwe aardappelen?

De aardappel is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse keuken. Het is dan ook niet gek dat veel mensen zich afvragen wanneer er weer nieuwe aardappelen beschikbaar zijn. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we antwoord op de vraag: wanneer zijn er weer nieuwe aardappelen?

Seizoenen van de aardappelteelt

Om te begrijpen wanneer er weer nieuwe aardappelen zijn, is het belangrijk om te weten hoe de aardappelteelt in Nederland verloopt. De aardappelteelt kent verschillende seizoenen:

  • Winterperiode: In deze periode worden de aardappelen gepoot. Dit gebeurt tussen december en maart.
  • Vroege aardappelen: Deze aardappelen worden tussen maart en mei geoogst. Ze zijn klein en hebben een dunne schil.
  • Nieuwe aardappelen: Deze aardappelen worden tussen juni en augustus geoogst. Ze zijn groter dan de vroege aardappelen en hebben een dikkere schil.
  • Herfst- en winteraardappelen: Deze aardappelen worden tussen september en december geoogst. Ze zijn groter dan de nieuwe aardappelen en hebben een dikke schil.

Uit bovenstaande seizoenen blijkt dat nieuwe aardappelen tussen juni en augustus geoogst worden. Dit betekent dat de nieuwe aardappelen vanaf juni beschikbaar zijn in Nederland.

Waar koop je nieuwe aardappelen?

Nieuwe aardappelen zijn verkrijgbaar bij verschillende verkooppunten. Denk hierbij aan supermarkten, groenteboeren en markten. Het is belangrijk om te letten op de herkomst van de aardappelen. Nederlandse aardappelen zijn vaak van goede kwaliteit en worden op duurzame wijze geteeld.

Naast de reguliere verkooppunten zijn er ook boerderijen waar je zelf aardappelen kunt scheppen. Dit is niet alleen leuk om te doen, maar je weet ook precies waar de aardappelen vandaan komen.

Hoe herken je nieuwe aardappelen?

Nieuwe aardappelen zijn te herkennen aan hun dunne schil en kleine formaat. De schil is vaak nog niet helemaal ontwikkeld en kan gemakkelijk worden verwijderd. Daarnaast hebben nieuwe aardappelen een frisse smaak en zijn ze iets zoeter dan oudere aardappelen.

Let bij het kopen van nieuwe aardappelen ook op de kleur. Nieuwe aardappelen hebben een lichte kleur en zijn vrij van beschadigingen. Daarnaast zijn ze stevig en voelen ze zwaar aan.

Hoe bewaar je nieuwe aardappelen?

Om de kwaliteit van nieuwe aardappelen te behouden, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. Nieuwe aardappelen kunnen het beste op een koele en donkere plaats worden bewaard. Een kelder of voorraadkast is hiervoor geschikt.

Let erop dat nieuwe aardappelen niet in de buurt van fruit worden bewaard. Fruit produceert ethyleengas, wat ervoor kan zorgen dat de aardappelen sneller bederven.

Conclusie

Wanneer zijn er weer nieuwe aardappelen? Nieuwe aardappelen zijn beschikbaar vanaf juni tot en met augustus. Ze zijn te herkennen aan hun dunne schil en kleine formaat. Nieuwe aardappelen zijn verkrijgbaar bij verschillende verkooppunten en kunnen het beste op een koele en donkere plaats worden bewaard.

Geniet van de heerlijke smaak van nieuwe aardappelen en probeer eens een nieuw recept uit met deze verse aardappelen!

Plaats een reactie