Wanneer zijn er weer teken?

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die zich voeden met bloed van dieren en mensen. Ze zijn vooral actief in de lente en zomer, wanneer de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. Maar wanneer zijn er weer teken in Nederland?

Seizoenen

In Nederland zijn teken vooral actief van maart tot en met oktober. Dit zijn de maanden waarin de temperatuur hoog genoeg is voor teken om actief te zijn. In de winter zijn teken inactief en zitten ze verstopt in de grond of in bladeren. Zodra de temperatuur weer boven de 7 graden Celsius komt, worden teken weer actief en gaan ze op zoek naar een gastheer om bloed te drinken.

Locaties

Teken komen in heel Nederland voor, maar zijn vooral te vinden in bosrijke gebieden, duinen, heidevelden en parken. Ook in tuinen en op sportvelden kunnen teken voorkomen. Het is dus belangrijk om altijd alert te zijn op tekenbeten, ook als je niet in de natuur bent geweest.

Risico’s

Tekenbeten kunnen gevaarlijk zijn, omdat teken ziektes kunnen overdragen. De bekendste ziekte die teken overdragen is de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan leiden tot ernstige klachten, zoals gewrichtspijn, vermoeidheid en hartproblemen. Het is daarom belangrijk om tekenbeten te voorkomen en te controleren op tekenbeten na een bezoek aan de natuur.

Preventie

Om tekenbeten te voorkomen, kun je een aantal maatregelen nemen. Draag bijvoorbeeld bedekkende kleding als je de natuur in gaat en gebruik een insectenwerend middel met DEET. Controleer na een bezoek aan de natuur altijd jezelf en je kinderen op tekenbeten. Teken zitten vaak op warme plekken, zoals de oksels, liezen en achter de oren.

Conclusie

Wanneer zijn er weer teken in Nederland? Teken zijn vooral actief van maart tot en met oktober, wanneer de temperatuur boven de 7 graden Celsius komt. Ze komen voor in heel Nederland, maar zijn vooral te vinden in bosrijke gebieden, duinen, heidevelden en parken. Tekenbeten kunnen gevaarlijk zijn, omdat teken ziektes kunnen overdragen. Het is daarom belangrijk om tekenbeten te voorkomen en te controleren op tekenbeten na een bezoek aan de natuur.

Plaats een reactie