Wanneer zijn facings niet mogelijk?

Facings zijn een populaire cosmetische tandheelkundige behandeling waarbij een dunne laag porselein of composiet op de voorkant van de tanden wordt geplaatst om hun uiterlijk te verbeteren. Deze behandeling kan worden gebruikt om tanden te verfraaien die verkleurd, beschadigd, scheef of ongelijk zijn. Hoewel facings een effectieve oplossing kunnen zijn voor veel tandheelkundige problemen, zijn er enkele situaties waarin ze niet mogelijk zijn. In dit artikel zullen we bespreken wanneer facings niet mogelijk zijn.

Wanneer zijn facings niet mogelijk?

Er zijn verschillende situaties waarin facings niet mogelijk zijn. Hieronder staan enkele van de meest voorkomende redenen:

1. Onvoldoende tandstructuur

Om facings te kunnen plaatsen, moet er voldoende tandstructuur aanwezig zijn om de facing op te kunnen bevestigen. Als er niet genoeg tandstructuur is, kan de facing niet goed worden bevestigd en kan deze loskomen of breken. In sommige gevallen kan een tandarts een kroon plaatsen in plaats van een facing om dit probleem op te lossen.

2. Tandbederf

Als er sprake is van tandbederf, moet dit eerst worden behandeld voordat er facings kunnen worden geplaatst. Als de tanden niet gezond zijn, kan de facing niet goed worden bevestigd en kan deze loskomen of breken. In sommige gevallen kan een tandarts een vulling plaatsen in plaats van een facing om dit probleem op te lossen.

3. Tandvleesproblemen

Als er sprake is van tandvleesproblemen, zoals tandvleesontsteking of parodontitis, moet dit eerst worden behandeld voordat er facings kunnen worden geplaatst. Als het tandvlees niet gezond is, kan de facing niet goed worden bevestigd en kan deze loskomen of breken. In sommige gevallen kan een tandarts een tandvleesbehandeling uitvoeren voordat de facings worden geplaatst.

4. Tandenknarsen

Als iemand tandenknarst, kan dit de facings beschadigen of doen loskomen. In sommige gevallen kan een tandarts een nachtwaker aanbevelen om de tanden te beschermen tegen tandenknarsen.

5. Slechte mondhygiëne

Als iemand een slechte mondhygiëne heeft, kan dit leiden tot tandvleesproblemen en tandbederf, waardoor facings niet mogelijk zijn. Het is belangrijk om een goede mondhygiëne te handhaven om de gezondheid van de tanden en het tandvlees te behouden.

Alternatieven voor facings

Als facings niet mogelijk zijn, zijn er verschillende alternatieven beschikbaar om het uiterlijk van de tanden te verbeteren. Enkele van de meest voorkomende alternatieven zijn:

1. Tanden bleken

Tanden bleken is een populaire behandeling om verkleurde tanden te verlichten. Deze behandeling kan worden uitgevoerd in de tandartspraktijk of thuis met behulp van een bleekset. Tanden bleken is een veilige en effectieve manier om het uiterlijk van de tanden te verbeteren.

2. Orthodontische behandeling

Als de tanden scheef of ongelijk zijn, kan een orthodontische behandeling worden aanbevolen om ze recht te zetten. Dit kan worden bereikt met behulp van beugels of doorzichtige aligners zoals Invisalign.

3. Kronen

Als er onvoldoende tandstructuur is voor facings, kan een kroon worden aanbevolen. Een kroon is een kapje dat over de tand wordt geplaatst om deze te beschermen en te versterken. Kronen kunnen worden gemaakt van porselein, metaal of een combinatie van beide.

4. Vullingen

Als er sprake is van tandbederf, kan een vulling worden aanbevolen om het probleem op te lossen. Vullingen kunnen worden gemaakt van composiet of amalgaam en worden gebruikt om het beschadigde deel van de tand te vervangen.

Conclusie

Facings zijn een effectieve manier om het uiterlijk van de tanden te verbeteren, maar er zijn situaties waarin ze niet mogelijk zijn. Als er sprake is van onvoldoende tandstructuur, tandbederf, tandvleesproblemen, tandenknarsen of een slechte mondhygiëne, kan een tandarts alternatieve behandelingen aanbevelen. Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan en een goede mondhygiëne te handhaven om de gezondheid van de tanden en het tandvlees te behouden.

Plaats een reactie