Wanneer zijn het de ijsheiligen?

De ijsheiligen zijn een bekend begrip in Nederland en andere delen van Europa. Het zijn de dagen waarop het nog kan vriezen en waarop er nog vorst aan de grond kan zijn. Maar wanneer zijn het precies de ijsheiligen?

Wat zijn de ijsheiligen?

De ijsheiligen zijn een periode van vijf dagen in mei waarop er nog vorst aan de grond kan zijn. Deze periode begint op 11 mei en eindigt op 15 mei. De ijsheiligen zijn genoemd naar de heiligen die in deze periode worden gevierd: Sint Mamertus op 11 mei, Sint Pancratius op 12 mei, Sint Servatius op 13 mei en Sint Bonifatius op 14 mei. De laatste dag van de ijsheiligen, 15 mei, is de dag van Sint Sophia.

Waarom zijn de ijsheiligen belangrijk?

De ijsheiligen zijn belangrijk voor boeren en tuinders omdat ze aangeven wanneer het veilig is om gewassen buiten te planten. Als er nog vorst aan de grond kan zijn, kunnen de jonge plantjes bevriezen en dat kan grote schade aanrichten. Door te wachten tot na de ijsheiligen, is de kans op vorst aan de grond veel kleiner en kunnen de gewassen veilig worden geplant.

Hoe ontstaat vorst aan de grond?

Vorst aan de grond ontstaat als de temperatuur vlak boven de grond onder het vriespunt komt. Dit kan gebeuren als er weinig bewolking is en er weinig wind staat. De warmte van de aarde straalt dan uit naar de ruimte en de grond koelt af. Als de temperatuur onder het vriespunt komt, kan er vorst aan de grond ontstaan.

Zijn de ijsheiligen altijd koud?

Niet altijd. De ijsheiligen zijn genoemd naar de heiligen die in deze periode worden gevierd, maar het weer heeft daar natuurlijk geen boodschap aan. Het kan in deze periode zowel warm als koud zijn. Het is wel zo dat de kans op vorst aan de grond in deze periode groter is dan in de rest van mei.

Conclusie

De ijsheiligen zijn een bekend begrip in Nederland en andere delen van Europa. Het zijn de dagen waarop het nog kan vriezen en waarop er nog vorst aan de grond kan zijn. Deze periode begint op 11 mei en eindigt op 15 mei en is genoemd naar de heiligen die in deze periode worden gevierd. De ijsheiligen zijn belangrijk voor boeren en tuinders omdat ze aangeven wanneer het veilig is om gewassen buiten te planten. Hoewel de ijsheiligen niet altijd koud zijn, is de kans op vorst aan de grond in deze periode groter dan in de rest van mei.

Plaats een reactie