Wanneer zijn ijsheiligen?

Ieder jaar in mei worden de ijsheiligen gevierd. Maar wanneer zijn ijsheiligen precies en wat houdt deze traditie eigenlijk in?

Wat zijn ijsheiligen?

Ijsheiligen zijn de namen van vier heiligen die in de katholieke kerk worden vereerd. Deze heiligen hebben allemaal hun eigen feestdag in mei en worden gezien als beschermheiligen tegen vorst en kou. De ijsheiligen zijn:

  • Sint Mamertus (11 mei)
  • Sint Pancratius (12 mei)
  • Sint Servatius (13 mei)
  • Sint Bonifatius (14 mei)

De ijsheiligen worden gevierd omdat het in deze periode vaak nog kan vriezen en er nog vorst aan de grond kan zijn. Dit kan schadelijk zijn voor gewassen en planten die al zijn uitgekomen. Door de bescherming van de ijsheiligen hoopt men dat de vorst geen schade zal aanrichten.

Wanneer zijn ijsheiligen?

De ijsheiligen worden gevierd van 11 tot en met 14 mei. Dit zijn de feestdagen van de vier heiligen. Het is echter belangrijk om te weten dat de ijsheiligen geen vaste data hebben, maar afhankelijk zijn van de kerkelijke kalender. Hierdoor kan het voorkomen dat de ijsheiligen op andere data vallen dan de hierboven genoemde data.

De ijsheiligen vallen altijd in de periode van 11 tot en met 14 mei, maar de exacte data kunnen verschillen. Dit heeft te maken met de berekening van de kerkelijke kalender. Deze kalender is gebaseerd op de stand van de maan en de zon en wordt gebruikt om de feestdagen van de katholieke kerk te bepalen.

Wat betekenen de ijsheiligen voor de landbouw?

De ijsheiligen zijn vooral belangrijk voor de landbouw. In deze periode kunnen de temperaturen nog flink dalen en kan er nog vorst aan de grond zijn. Dit kan schadelijk zijn voor gewassen en planten die al zijn uitgekomen. Door de bescherming van de ijsheiligen hoopt men dat de vorst geen schade zal aanrichten.

De ijsheiligen zijn dan ook een belangrijk moment voor boeren en tuinders. Zij houden de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten en nemen maatregelen om hun gewassen te beschermen tegen vorst. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de gewassen afdekken met folie of doeken om ze te beschermen tegen de kou.

Conclusie

De ijsheiligen zijn een belangrijke traditie in de katholieke kerk en hebben vooral betekenis voor de landbouw. Door de bescherming van de ijsheiligen hoopt men dat de vorst geen schade zal aanrichten aan gewassen en planten die al zijn uitgekomen. De ijsheiligen worden gevierd van 11 tot en met 14 mei, maar de exacte data kunnen verschillen door de berekening van de kerkelijke kalender.

Plaats een reactie