Wanneer zijn kinderschoenen te groot?

Als ouder wil je natuurlijk dat je kinderen goed passende schoenen dragen. Maar hoe weet je wanneer de schoenen te groot zijn? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over het belang van goed passende kinderschoenen.

Hoe herken je dat kinderschoenen te groot zijn?

Er zijn verschillende manieren om te herkennen dat kinderschoenen te groot zijn. Hieronder hebben we de belangrijkste signalen voor je op een rijtje gezet:

 • De voet van je kind schuift heen en weer in de schoen.
 • De hiel van je kind komt omhoog als hij of zij loopt.
 • Je kind klaagt over pijnlijke voeten of blaren.
 • De schoen zit los om de enkel.
 • Je kind struikelt vaker dan normaal.

Als je een of meerdere van deze signalen herkent, is de kans groot dat de schoenen te groot zijn. Het is dan belangrijk om nieuwe schoenen te kopen die wel goed passen.

Waarom is het belangrijk dat kinderschoenen goed passen?

Goed passende schoenen zijn niet alleen belangrijk voor het comfort van je kind, maar ook voor de ontwikkeling van de voeten. Als kinderen op te grote schoenen lopen, kan dit leiden tot problemen zoals:

 • Verzwikkingen en verstuikingen
 • Blaren en wondjes
 • Verkeerde stand van de voeten
 • Problemen met de groei van de voeten

Daarnaast kan het dragen van te grote schoenen ook leiden tot een verkeerde houding en rugklachten op latere leeftijd. Het is dus belangrijk om goed op de maat van de schoenen te letten en regelmatig te controleren of de schoenen nog goed passen.

Hoe meet je de juiste maat voor kinderschoenen?

Om te zorgen dat je kind de juiste maat schoenen draagt, is het belangrijk om regelmatig de voeten op te meten. Dit kun je het beste doen aan het einde van de dag, omdat de voeten dan iets opgezwollen zijn. Volg de onderstaande stappen om de juiste maat te bepalen:

 1. Laat je kind op een stuk papier staan en teken de omtrek van de voet af.
 2. Meet de afstand tussen de hiel en de langste teen.
 3. Tel hier 1 centimeter bij op voor groeiruimte.
 4. Zoek in de maattabel van de schoenfabrikant welke maat hierbij hoort.

Het is belangrijk om de voeten regelmatig op te meten, omdat kindervoeten snel groeien. Het kan daarom nodig zijn om om de paar maanden nieuwe schoenen te kopen.

Waar moet je op letten bij het kopen van kinderschoenen?

Als je nieuwe schoenen voor je kind gaat kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hieronder hebben we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje gezet:

 • Zorg dat de schoenen goed passen en niet te groot zijn.
 • Kies schoenen die geschikt zijn voor de activiteit die je kind gaat doen.
 • Kies schoenen die ademend zijn en gemaakt zijn van natuurlijke materialen.
 • Zorg dat de schoenen een stevige zool hebben die voldoende grip biedt.
 • Kies schoenen die makkelijk aan en uit te trekken zijn.

Als je twijfelt over de maat of het model van de schoenen, kun je het beste naar een schoenenwinkel gaan waar je kind de schoenen kan passen en waar deskundig advies gegeven kan worden.

Conclusie

Goed passende schoenen zijn essentieel voor het comfort en de gezondheid van je kind. Als kinderschoenen te groot zijn, kan dit leiden tot problemen zoals blaren, verkeerde stand van de voeten en rugklachten. Het is daarom belangrijk om regelmatig de maat van de schoenen te controleren en nieuwe schoenen te kopen als de oude te klein zijn geworden. Let bij het kopen van kinderschoenen op de maat, het model en het materiaal en ga bij twijfel naar een schoenenwinkel voor deskundig advies.

Plaats een reactie