Wanneer zijn koortsblaasjes besmettelijk?

Koortsblaasjes, ook wel bekend als herpes labialis, zijn kleine, pijnlijke blaasjes die zich vormen op of rond de lippen. Het wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus (HSV) en is een veelvoorkomende aandoening. Maar wanneer zijn koortsblaasjes besmettelijk?

Hoe wordt het virus verspreid?

Het herpes simplex virus wordt verspreid door direct contact met de blaasjes of het vocht dat erin zit. Het kan ook worden verspreid door contact met speeksel of andere lichaamsvloeistoffen van iemand die besmet is met het virus. Dit kan gebeuren door het delen van bestek, glazen, lippenbalsem of andere persoonlijke items.

Daarnaast kan het virus ook worden verspreid door huid-op-huid contact, zoals kussen of seksueel contact. Het is belangrijk om te weten dat het virus kan worden verspreid, zelfs als er geen zichtbare blaasjes aanwezig zijn.

Wanneer zijn koortsblaasjes besmettelijk?

Koortsblaasjes zijn het meest besmettelijk wanneer de blaasjes open zijn en er vocht uitkomt. Dit is meestal het geval tijdens de eerste paar dagen van een uitbraak. Het virus kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam of naar andere mensen als het vocht in contact komt met de huid of slijmvliezen.

Naarmate de blaasjes genezen en uitdrogen, neemt de besmettelijkheid af. Het virus kan echter nog steeds worden verspreid totdat de blaasjes volledig zijn genezen en verdwenen. Dit kan tot wel twee weken duren.

Hoe kun je besmetting voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om besmetting met het herpes simplex virus te voorkomen:

  • Vermijd direct contact met de blaasjes of het vocht dat erin zit.
  • Vermijd het delen van persoonlijke items, zoals bestek, glazen en lippenbalsem.
  • Vermijd kussen of seksueel contact als je of je partner koortsblaasjes heeft.
  • Was regelmatig je handen om de verspreiding van het virus te voorkomen.
  • Gebruik een lippenbalsem met een zonnebrandcrème om te voorkomen dat de zon koortsblaasjes veroorzaakt.

Hoe worden koortsblaasjes behandeld?

Er is geen genezing voor het herpes simplex virus, maar er zijn wel behandelingen beschikbaar om de symptomen te verlichten. Antivirale crèmes en zalven kunnen helpen om de duur en ernst van een uitbraak te verminderen. Pijnstillers kunnen ook worden gebruikt om de pijn te verlichten.

Als je regelmatig last hebt van koortsblaasjes, kan je arts antivirale medicatie voorschrijven om de frequentie en ernst van uitbraken te verminderen.

Conclusie

Koortsblaasjes zijn besmettelijk wanneer de blaasjes open zijn en er vocht uitkomt. Het virus kan worden verspreid door direct contact met de blaasjes of het vocht, maar ook door huid-op-huid contact en het delen van persoonlijke items. Het is belangrijk om besmetting te voorkomen door goede hygiëne en het vermijden van direct contact met koortsblaasjes. Behandelingen zijn beschikbaar om de symptomen te verlichten en de frequentie van uitbraken te verminderen.

Plaats een reactie