Wanneer zijn maiskolven rijp?

Mais is een van de meest populaire gewassen ter wereld en wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals voedsel voor mens en dier, biobrandstof en zelfs als decoratie. Het is een gewas dat relatief gemakkelijk te telen is en een hoge opbrengst kan opleveren. Een van de belangrijkste aspecten van het telen van mais is het bepalen van het juiste moment om de maiskolven te oogsten. Maar wanneer zijn maiskolven rijp?

Hoe groeit mais?

Om te begrijpen wanneer maiskolven rijp zijn, is het belangrijk om te weten hoe mais groeit. Mais is een eenjarige plant die behoort tot de grassenfamilie. Het groeit het beste in warme klimaten en heeft veel zonlicht en water nodig. Mais groeit in verschillende fasen:

 • Ontkieming: Maiszaden ontkiemen binnen 5 tot 12 dagen na het planten.
 • Bladgroei: Na de ontkieming groeien de bladeren van de plant. Dit duurt ongeveer 30 tot 40 dagen.
 • Stengelgroei: Na de bladgroei begint de stengel van de plant te groeien. Dit duurt ongeveer 60 tot 70 dagen.
 • Bloei: Na ongeveer 70 tot 80 dagen begint de plant te bloeien. Dit is het moment waarop de maiskolven beginnen te groeien.
 • Rijping: Na ongeveer 100 tot 120 dagen zijn de maiskolven rijp en klaar om te worden geoogst.

Hoe weet je wanneer maiskolven rijp zijn?

Het bepalen van het juiste moment om maiskolven te oogsten is cruciaal voor een succesvolle oogst. Het is belangrijk om te wachten tot de maiskolven volledig rijp zijn voordat ze worden geoogst. Een rijpe maiskolf heeft een volle, stevige korrel en een droge, bruine schil. Hier zijn enkele tekenen dat maiskolven rijp zijn:

 • De schil: De schil van een rijpe maiskolf is droog en bruin. Als de schil nog groen is, is de maiskolf nog niet rijp.
 • De korrels: De korrels van een rijpe maiskolf zijn vol en stevig. Als de korrels nog zacht zijn, is de maiskolf nog niet rijp.
 • De pluim: De pluim van een rijpe maiskolf is bruin en droog. Als de pluim nog groen is, is de maiskolf nog niet rijp.

Als je twijfelt of een maiskolf rijp is, kun je een korrel openbreken en kijken of deze vol en stevig is. Als de korrel nog zacht is, is de maiskolf nog niet rijp.

Hoe kun je maiskolven het beste oogsten?

Als je hebt vastgesteld dat de maiskolven rijp zijn, is het tijd om ze te oogsten. Hier zijn enkele tips voor het oogsten van maiskolven:

 • Gebruik een scherp mes: Gebruik een scherp mes om de maiskolven van de plant te snijden. Dit voorkomt dat de plant beschadigd raakt.
 • Snijd dicht bij de basis: Snijd de maiskolf zo dicht mogelijk bij de basis van de plant af.
 • Verwijder de bladeren: Verwijder de bladeren van de maiskolf voordat je hem opslaat of verwerkt.

Als je de maiskolven niet meteen gaat gebruiken, kun je ze het beste op een koele, droge plaats bewaren. Maiskolven kunnen enkele dagen tot enkele weken worden bewaard, afhankelijk van de omstandigheden.

Conclusie

Het bepalen van het juiste moment om maiskolven te oogsten is essentieel voor een succesvolle oogst. Maiskolven zijn rijp als de schil droog en bruin is, de korrels vol en stevig zijn en de pluim bruin en droog is. Als je de maiskolven niet meteen gaat gebruiken, kun je ze het beste op een koele, droge plaats bewaren. Mais is een gewas dat relatief gemakkelijk te telen is en een hoge opbrengst kan opleveren, mits je het juiste moment kiest om de maiskolven te oogsten.

Plaats een reactie