Wanneer zijn mispels rijp?

Mispels zijn een bijzondere vrucht die niet zo bekend is bij het grote publiek. Toch is het een vrucht die al eeuwenlang wordt gegeten en gebruikt in verschillende gerechten. Maar wanneer zijn mispels rijp en hoe kun je ze het beste eten? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en vertellen we je meer over deze bijzondere vrucht.

Wat zijn mispels?

Mispels zijn vruchten die groeien aan de mispelboom. Deze boom komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar wordt tegenwoordig ook in andere delen van Europa gekweekt. De vrucht lijkt een beetje op een kleine appel of peer en heeft een bruine kleur. Mispels zijn niet zo bekend bij het grote publiek, maar worden wel veel gebruikt in de keuken. Zo kun je er bijvoorbeeld jam of likeur van maken.

Wanneer zijn mispels rijp?

De vraag wanneer mispels rijp zijn, is niet zo makkelijk te beantwoorden. Mispels zijn namelijk pas rijp als ze overrijp zijn. Dit betekent dat ze niet meer stevig zijn, maar juist zacht en een beetje bruin van kleur. Het vruchtvlees is dan ook zacht en zoet van smaak. Het is dus belangrijk om te wachten met het plukken van mispels totdat ze overrijp zijn. Dit kan soms wel tot november duren.

Hoe kun je mispels eten?

Als mispels eenmaal rijp zijn, kun je ze op verschillende manieren eten. Zo kun je ze bijvoorbeeld uit de hand eten, maar je kunt er ook jam of likeur van maken. Het vruchtvlees van de mispel is namelijk erg zoet en smaakt een beetje naar kaneel. Het is wel belangrijk om de mispels goed te wassen voordat je ze eet, omdat er soms nog wat restjes van de bloem aan de vrucht kunnen zitten.

Hoe kun je mispels bewaren?

Als je mispels hebt geplukt, kun je ze het beste bewaren op een koele en donkere plek. Het is belangrijk om ze niet bij ander fruit te leggen, omdat ze dan sneller bederven. Mispels zijn namelijk erg gevoelig voor ethyleengas, dat vrijkomt bij ander fruit. Als je mispels wilt bewaren, kun je ze het beste in een papieren zak doen en op een koele plek leggen. Zo blijven ze nog een paar dagen goed.

Conclusie

Mispels zijn een bijzondere vrucht die niet zo bekend is bij het grote publiek. Toch is het een vrucht die al eeuwenlang wordt gegeten en gebruikt in verschillende gerechten. Mispels zijn pas rijp als ze overrijp zijn en het vruchtvlees zacht en zoet is. Je kunt mispels op verschillende manieren eten, bijvoorbeeld uit de hand of als jam of likeur. Als je mispels wilt bewaren, kun je ze het beste op een koele en donkere plek leggen, bijvoorbeeld in een papieren zak. Zo blijven ze nog een paar dagen goed.

Plaats een reactie