Wanneer zijn mollen actief?

Mollen zijn kleine, ondergrondse zoogdieren die bekend staan om hun graafwerkzaamheden. Ze zijn vaak te vinden in tuinen, parken en weilanden en kunnen veel schade aanrichten aan gazons en planten. Maar wanneer zijn mollen eigenlijk actief? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we antwoord op deze vraag.

Levensstijl van mollen

Om te begrijpen wanneer mollen actief zijn, is het belangrijk om eerst te kijken naar hun levensstijl. Mollen zijn solitaire dieren die voornamelijk ’s nachts actief zijn. Overdag rusten ze in hun ondergrondse tunnels en kamers. Ze zijn het meest actief tijdens de lente en de herfst, wanneer de grond vochtig is en er veel insecten te vinden zijn.

Mollen zijn carnivoren en voeden zich voornamelijk met insecten, wormen en larven. Ze hebben een zeer hoog metabolisme en moeten daarom regelmatig eten om te overleven. Dit betekent dat ze vaak op zoek zijn naar voedsel en daarom veel tijd besteden aan het graven van tunnels en het zoeken naar prooi.

Seizoenen en activiteit van mollen

Zoals eerder vermeld, zijn mollen het meest actief tijdens de lente en de herfst. Dit komt omdat de grond op dat moment vochtig is en er veel insecten te vinden zijn. In de zomer zijn mollen minder actief omdat de grond droger is en er minder voedsel beschikbaar is. In de winter zijn mollen ook minder actief omdat de grond bevroren is en er weinig voedsel te vinden is.

Het is belangrijk om op te merken dat mollen het hele jaar door actief kunnen zijn, afhankelijk van de omstandigheden. Als de grond vochtig genoeg is en er voldoende voedsel beschikbaar is, kunnen mollen ook in de zomer en winter actief zijn. Dit is echter minder gebruikelijk en komt alleen voor in bepaalde gebieden.

Hoe kun je mollen bestrijden?

Als je last hebt van mollen in je tuin of op je gazon, zijn er verschillende manieren om ze te bestrijden. Een van de meest effectieve methoden is het plaatsen van mollenklemmen in de tunnels van de mollen. Dit is echter een zeer gevaarlijke methode en moet alleen worden uitgevoerd door ervaren professionals.

Een andere methode is het gebruik van mollenverjagers. Dit zijn apparaten die geluidsgolven uitzenden die mollen afschrikken. Deze apparaten zijn echter niet altijd effectief en kunnen ook andere dieren afschrikken.

Een derde methode is het gebruik van natuurlijke middelen, zoals planten die mollen afschrikken. Voorbeelden hiervan zijn de keizerskroon en de kruisbladwolfsmelk. Deze planten hebben een sterke geur die mollen niet prettig vinden en kunnen daarom helpen om ze weg te houden.

Conclusie

Mollen zijn solitaire dieren die voornamelijk ’s nachts actief zijn. Ze zijn het meest actief tijdens de lente en de herfst, wanneer de grond vochtig is en er veel insecten te vinden zijn. In de zomer en winter zijn mollen minder actief omdat de grond droger of bevroren is en er minder voedsel beschikbaar is. Als je last hebt van mollen in je tuin of op je gazon, zijn er verschillende manieren om ze te bestrijden. Het is belangrijk om te onthouden dat mollen een belangrijke rol spelen in het ecosysteem en daarom niet zomaar gedood moeten worden. Probeer daarom altijd eerst natuurlijke middelen voordat je overgaat op het doden van mollen.

Plaats een reactie