Wanneer zijn occasions het goedkoopst?

Als je op zoek bent naar een tweedehands auto, wil je natuurlijk niet te veel betalen. Maar wanneer zijn occasions eigenlijk het goedkoopst? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we je tips om de beste deal te vinden.

Seizoenen

Een van de belangrijkste factoren die de prijs van occasions beïnvloedt, is het seizoen. Over het algemeen zijn auto’s het duurst in de zomer en het goedkoopst in de winter. Dit heeft te maken met de vraag en het aanbod. In de zomer zijn mensen meer geneigd om een auto te kopen, omdat het weer beter is en ze meer op pad gaan. Hierdoor is er meer vraag naar auto’s en kunnen de prijzen stijgen. In de winter daarentegen zijn er minder mensen die een auto willen kopen, omdat het weer slechter is en ze minder vaak de weg op gaan. Hierdoor is er minder vraag naar auto’s en kunnen de prijzen dalen.

Feestdagen

Een andere factor die de prijs van occasions kan beïnvloeden, zijn feestdagen. Tijdens feestdagen zoals Kerstmis en Pasen zijn veel mensen op vakantie of hebben ze andere dingen aan hun hoofd. Hierdoor is er minder vraag naar auto’s en kunnen de prijzen dalen. Hetzelfde geldt voor vakantieperiodes. Als veel mensen op vakantie zijn, is er minder vraag naar auto’s en kunnen de prijzen dalen.

Jaargetijden

Naast seizoenen en feestdagen, kan ook het jaargetijde invloed hebben op de prijs van occasions. Zo zijn cabrio’s bijvoorbeeld duurder in de lente en zomer, omdat mensen dan meer behoefte hebben aan open rijden. In de herfst en winter zijn cabrio’s juist goedkoper, omdat er minder vraag naar is. Ook 4×4 auto’s zijn duurder in de winter, omdat mensen dan meer behoefte hebben aan een auto die goed kan rijden op sneeuw en ijs.

Leeftijd en kilometerstand

Naast seizoenen en jaargetijden, zijn ook de leeftijd en kilometerstand van een auto van invloed op de prijs. Over het algemeen geldt dat hoe ouder een auto is en hoe meer kilometers erop staan, hoe goedkoper de auto wordt. Dit komt omdat oudere auto’s meer slijtage hebben en meer onderhoud nodig hebben. Ook hebben ze vaak minder moderne technologie en zijn ze minder zuinig in gebruik. Hierdoor zijn ze minder populair en kunnen de prijzen dalen.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een goedkope occasion, is het dus slim om te kijken naar het seizoen, de feestdagen en het jaargetijde. Ook kun je letten op de leeftijd en kilometerstand van de auto. Door slim te shoppen en te wachten op het juiste moment, kun je flink besparen op de aanschaf van een tweedehands auto.

Plaats een reactie