Wanneer zijn open dagen universiteiten?

Als je op het punt staat om een studiekeuze te maken, is het bezoeken van open dagen van universiteiten een belangrijke stap. Tijdens deze dagen kun je kennismaken met de universiteit, de opleidingen en de sfeer op de campus. Maar wanneer zijn deze open dagen eigenlijk?

Open dagen universiteiten in het najaar

De meeste universiteiten organiseren open dagen in het najaar, vaak in oktober en november. Dit is vlak voordat de aanmelddeadline voor de studiekeuzecheck en de studiekeuzecheck zelf plaatsvinden. Op deze manier kun je nog op tijd een weloverwogen keuze maken voor een opleiding.

Tijdens de open dagen kun je vaak deelnemen aan presentaties en proefcolleges, rondleidingen volgen en in gesprek gaan met studenten en docenten. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding en de universiteit.

Online open dagen

Vanwege de coronapandemie hebben veel universiteiten ook online open dagen georganiseerd. Dit biedt de mogelijkheid om vanuit huis deel te nemen aan de open dag en toch een goed beeld te krijgen van de universiteit en de opleidingen.

Tijdens de online open dagen kun je vaak deelnemen aan webinars en online presentaties, virtuele rondleidingen volgen en in gesprek gaan met studenten en docenten via een chatfunctie. Zo kun je toch een goed beeld krijgen van de universiteit en de opleidingen.

Individuele afspraken

Naast de open dagen kun je ook individuele afspraken maken met universiteiten. Dit kan bijvoorbeeld een meeloopdag zijn, waarbij je een dagje meeloopt met een student van de opleiding. Op deze manier kun je echt ervaren hoe het is om de opleiding te volgen en kun je in gesprek gaan met studenten en docenten.

Daarnaast kun je ook een afspraak maken met een studieadviseur of een docent van de opleiding. Zij kunnen je meer informatie geven over de opleiding en je helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Conclusie

Er zijn verschillende mogelijkheden om open dagen van universiteiten te bezoeken. De meeste universiteiten organiseren open dagen in het najaar, maar vanwege de coronapandemie zijn er ook online open dagen georganiseerd. Daarnaast kun je ook individuele afspraken maken met universiteiten, zoals een meeloopdag of een afspraak met een studieadviseur of docent. Het bezoeken van open dagen is een belangrijke stap in het maken van een weloverwogen studiekeuze.

Plaats een reactie