Wanneer zijn remschijven aan vervanging toe?

De remschijven zijn een belangrijk onderdeel van het remsysteem van een auto. Ze zorgen ervoor dat de auto op tijd stopt en dat de remmen goed werken. Maar wanneer zijn de remschijven aan vervanging toe? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over het onderwerp.

Hoe werken remschijven?

Remschijven zijn ronde schijven die aan de wielnaaf van de auto zijn bevestigd. Ze draaien mee met de wielen en worden door de remklauwen vastgegrepen wanneer er geremd wordt. Door de wrijving tussen de remblokken en de remschijven ontstaat er warmte, waardoor de snelheid van de auto afneemt en de auto uiteindelijk tot stilstand komt.

Wanneer zijn remschijven aan vervanging toe?

De levensduur van remschijven is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de rijstijl, het type auto en de omstandigheden waarin de auto wordt gebruikt. Over het algemeen gaan remschijven tussen de 30.000 en 70.000 kilometer mee. Maar hoe weet je wanneer de remschijven aan vervanging toe zijn?

Een van de eerste tekenen dat de remschijven aan vervanging toe zijn, is een trillend stuur tijdens het remmen. Dit kan duiden op een ongelijke slijtage van de remschijven. Ook kan er een piepend of schurend geluid te horen zijn tijdens het remmen. Dit kan duiden op versleten remblokken, maar ook op versleten remschijven.

Een ander teken dat de remschijven aan vervanging toe zijn, is een verminderde remkracht. Als de remmen minder goed werken dan normaal, kan dit duiden op versleten remschijven. Ook kan het zijn dat de auto langer nodig heeft om tot stilstand te komen dan normaal.

Tot slot kan er ook visuele slijtage aan de remschijven te zien zijn. Als de remschijven erg dun zijn geworden, kan dit duiden op slijtage en is vervanging noodzakelijk. Ook kunnen er scheuren of barsten in de remschijven zitten, wat kan duiden op oververhitting of beschadiging.

Hoe kun je remschijven vervangen?

Als de remschijven aan vervanging toe zijn, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te vervangen. Dit kan het beste worden gedaan door een professionele monteur. Het vervangen van remschijven is namelijk een precieze klus die nauwkeurig moet worden uitgevoerd.

De monteur zal eerst de oude remschijven verwijderen en de nieuwe remschijven op de wielnaaf bevestigen. Vervolgens worden de remklauwen en remblokken teruggeplaatst en wordt het remsysteem ontlucht. Dit zorgt ervoor dat er geen lucht meer in het remsysteem zit en de remmen goed werken.

Conclusie

De remschijven zijn een belangrijk onderdeel van het remsysteem van een auto. Ze zorgen ervoor dat de auto op tijd stopt en dat de remmen goed werken. Het is belangrijk om de remschijven regelmatig te controleren op slijtage en deze tijdig te vervangen als dat nodig is. Dit kan het beste worden gedaan door een professionele monteur. Zo kun je veilig de weg op en voorkom je ongelukken.

Plaats een reactie