Wanneer zijn spareribs gaar op de BBQ?

Er is niets lekkerder dan een sappige, malse sparerib van de BBQ. Maar hoe weet je wanneer ze gaar zijn? Het is belangrijk om te weten wanneer je spareribs gaar zijn, zodat je ze niet te lang op de BBQ laat liggen en ze uitdrogen. In dit artikel leggen we uit hoe je kunt zien wanneer je spareribs gaar zijn op de BBQ.

De voorbereiding

Voordat je begint met het BBQ’en van je spareribs, is het belangrijk om ze goed voor te bereiden. Dit betekent dat je ze moet marineren of kruiden met je favoriete BBQ-saus. Laat de spareribs minimaal een uur marineren voordat je ze op de BBQ legt. Dit zorgt ervoor dat de smaken goed in het vlees trekken en het vlees malser wordt.

De BBQ

Als je spareribs goed zijn voorbereid, is het tijd om ze op de BBQ te leggen. Zorg ervoor dat de BBQ op de juiste temperatuur is. De ideale temperatuur voor het BBQ’en van spareribs is tussen de 110 en 120 graden Celsius. Als de BBQ te heet is, kan het vlees uitdrogen en taai worden.

De garing

De garing van spareribs op de BBQ is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dikte van het vlees en de temperatuur van de BBQ. Over het algemeen duurt het ongeveer 4 tot 6 uur voordat spareribs gaar zijn op de BBQ. Het is belangrijk om de spareribs regelmatig te controleren en te draaien, zodat ze gelijkmatig garen.

Een veelgebruikte methode om te controleren of spareribs gaar zijn, is de ‘bend test’. Dit houdt in dat je de spareribs met een tang optilt en kijkt of het vlees makkelijk van het bot loslaat. Als het vlees makkelijk loslaat, zijn de spareribs gaar. Als het vlees nog aan het bot vastzit, moeten ze nog even op de BBQ blijven liggen.

Een andere manier om te controleren of spareribs gaar zijn, is met behulp van een vleesthermometer. Steek de thermometer in het dikste deel van het vlees en kijk of de temperatuur tussen de 70 en 75 graden Celsius is. Als de temperatuur hoger is, zijn de spareribs te gaar en kunnen ze uitdrogen.

De finishing touch

Als je spareribs gaar zijn op de BBQ, is het tijd om ze van de BBQ te halen en te laten rusten. Laat de spareribs minimaal 10 minuten rusten voordat je ze aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de sappen in het vlees kunnen verdelen en het vlees malser wordt.

Als je wilt, kun je de spareribs nog afmaken met een laagje BBQ-saus. Smeer de saus op de spareribs en leg ze nog even terug op de BBQ. Laat de saus karameliseren en haal de spareribs van de BBQ als de saus mooi glanst.

Conclusie

Als je spareribs wilt BBQ’en, is het belangrijk om te weten wanneer ze gaar zijn. Dit voorkomt dat het vlees uitdroogt en taai wordt. De garing van spareribs op de BBQ is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dikte van het vlees en de temperatuur van de BBQ. Gebruik de ‘bend test’ of een vleesthermometer om te controleren of de spareribs gaar zijn. Laat de spareribs na het BBQ’en nog even rusten voordat je ze aansnijdt. En vergeet niet om ze af te maken met een laagje BBQ-saus voor de finishing touch!

Plaats een reactie