Sprookjes zijn verhalen die al eeuwenlang worden verteld en doorgegeven van generatie op generatie. Maar wanneer zijn sprookjes eigenlijk ontstaan? Het is een vraag waarop geen eenduidig antwoord te geven is, maar er zijn wel verschillende theorieën over het ontstaan van sprookjes.
Oorsprong van sprookjes
De oorsprong van sprookjes is niet precies bekend, maar het is wel duidelijk dat sprookjes al heel lang bestaan. De oudste sprookjes die we kennen, zijn afkomstig uit het oude Egypte en dateren van zo’n 4000 jaar geleden. Deze sprookjes werden opgeschreven op papyrusrollen en vertelden verhalen over goden en helden.
Ook in andere oude culturen, zoals de Griekse en Romeinse cultuur, werden sprookjes verteld. Deze sprookjes waren vaak gebaseerd op mythen en legenden en hadden een educatieve functie. Ze werden gebruikt om kinderen te leren over de geschiedenis en de cultuur van hun volk.
In de Middeleeuwen werden sprookjes vooral verteld door rondtrekkende verhalenvertellers. Deze vertellers trokken van stad naar stad en vermaakten het publiek met hun verhalen. De sprookjes die zij vertelden, waren vaak gebaseerd op volksverhalen en hadden een moralistische boodschap.
Gebroeders Grimm
De bekendste sprookjes zijn waarschijnlijk de sprookjes van de gebroeders Grimm. Jacob en Wilhelm Grimm waren twee Duitse broers die in de 19e eeuw sprookjes verzamelden en opschreven. Ze reisden door heel Duitsland en verzamelden sprookjes van gewone mensen. Deze sprookjes werden later gebundeld in het boek ‘Kinder- und Hausmärchen’.
De sprookjes van de gebroeders Grimm zijn wereldberoemd geworden en worden nog steeds veel gelezen en verteld. Bekende sprookjes uit dit boek zijn onder andere ‘Roodkapje’, ‘Assepoester’ en ‘Doornroosje’.
Motieven in sprookjes
Sprookjes hebben vaak een aantal terugkerende motieven. Zo komen er vaak prinsen en prinsessen in voor, die moeten vechten tegen boze heksen of draken. Ook zijn er vaak toverkrachten in het spel, zoals toverstokjes en toverdranken.
Een ander motief dat vaak voorkomt in sprookjes, is de reis van de held. De held moet een gevaarlijke reis maken om een doel te bereiken, zoals het redden van een prinses of het vinden van een schat.
Daarnaast hebben sprookjes vaak een moralistische boodschap. Ze leren kinderen bijvoorbeeld dat het belangrijk is om eerlijk te zijn en goed te luisteren naar hun ouders.
Conclusie
Hoewel de precieze oorsprong van sprookjes niet bekend is, is wel duidelijk dat sprookjes al heel lang bestaan. Ze werden verteld in oude culturen en werden later opgeschreven door verhalenvertellers en schrijvers. De sprookjes van de gebroeders Grimm zijn wereldberoemd geworden en worden nog steeds veel gelezen en verteld. Sprookjes hebben vaak terugkerende motieven en een moralistische boodschap.
Kortom, sprookjes zijn tijdloze verhalen die al eeuwenlang worden verteld en nog steeds populair zijn bij jong en oud.