Wanneer zijn tandwielen fiets versleten?

Tandwielen zijn een belangrijk onderdeel van een fiets. Ze zorgen ervoor dat de ketting soepel over de fiets kan lopen en dat je kunt schakelen tussen verschillende versnellingen. Maar net als alle andere onderdelen van een fiets, slijten tandwielen na verloop van tijd. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag wanneer tandwielen versleten zijn en wat je kunt doen om ze te vervangen.

Hoe werken tandwielen?

Voordat we ingaan op het verslijten van tandwielen, is het belangrijk om te begrijpen hoe ze werken. Tandwielen zijn de ronde schijven met tanden die aan de achterkant van de fiets zitten. Ze zijn verbonden met de ketting en zorgen ervoor dat de kracht van de trappers wordt overgebracht op het achterwiel. Door te schakelen tussen verschillende tandwielen, kun je de weerstand op de ketting aanpassen en zo harder of zachter trappen.

Hoe herken je versleten tandwielen?

Maar hoe weet je nu wanneer je tandwielen versleten zijn? Er zijn een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om ze te vervangen:

 • De ketting slipt of slaat over bij het schakelen
 • De ketting loopt niet soepel over de tandwielen
 • De tandwielen zijn afgesleten en hebben scherpe randen
 • Je moet harder trappen om vooruit te komen
 • Je hoort een krakend of piepend geluid tijdens het fietsen

Als je een of meerdere van deze signalen opmerkt, is de kans groot dat je tandwielen versleten zijn. Het is dan belangrijk om ze zo snel mogelijk te vervangen om verdere schade aan je fiets te voorkomen.

Hoe lang gaan tandwielen mee?

Hoe lang tandwielen meegaan, hangt af van verschillende factoren. Zo spelen het type fiets, het gebruik en de onderhoudsstatus een rol. Over het algemeen gaan tandwielen tussen de 3000 en 10.000 kilometer mee. Maar als je veel in de regen fietst of op ruw terrein rijdt, kan de levensduur van je tandwielen korter zijn.

Het is daarom belangrijk om je tandwielen regelmatig te controleren op slijtage en ze indien nodig te vervangen. Zo voorkom je dat je tijdens het fietsen voor onaangename verrassingen komt te staan.

Hoe vervang je versleten tandwielen?

Als je tandwielen versleten zijn, kun je ze het beste laten vervangen door een fietsenmaker. Het vervangen van tandwielen is namelijk een precieze klus die de nodige kennis en ervaring vereist. Bovendien moet de ketting ook worden vervangen als de tandwielen versleten zijn, omdat de oude ketting niet goed meer past op de nieuwe tandwielen.

Als je toch zelf aan de slag wilt gaan, zijn er een aantal stappen die je moet volgen:

 1. Verwijder het achterwiel van de fiets
 2. Verwijder de cassette van de naaf
 3. Verwijder de oude tandwielen van de cassette
 4. Plaats de nieuwe tandwielen op de cassette
 5. Plaats de cassette terug op de naaf
 6. Plaats het achterwiel terug op de fiets

Het is belangrijk om de juiste gereedschappen te gebruiken en de stappen zorgvuldig te volgen om schade aan je fiets te voorkomen. Als je twijfelt, kun je het beste een fietsenmaker raadplegen.

Conclusie

Tandwielen zijn een belangrijk onderdeel van een fiets en slijten na verloop van tijd. Door regelmatig te controleren op slijtage en versleten tandwielen tijdig te vervangen, voorkom je verdere schade aan je fiets en kun je blijven genieten van soepel schakelen en fietsen. Als je twijfelt over de staat van je tandwielen, kun je het beste een fietsenmaker raadplegen voor advies en eventuele vervanging.

Plaats een reactie