Wanneer zijn verse vijgen te koop?

Verse vijgen zijn een heerlijke en gezonde vrucht die steeds populairder wordt in Nederland. Maar wanneer zijn verse vijgen eigenlijk te koop? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we je meer informatie over deze smakelijke vrucht.

Seizoen van verse vijgen

Verse vijgen zijn een seizoensgebonden vrucht en worden meestal verkocht van augustus tot en met oktober. Dit is het moment waarop de vijgenbomen hun vruchten beginnen af te werpen en de vijgen rijp zijn om te worden geoogst. Het seizoen van verse vijgen kan echter variëren afhankelijk van de regio waarin ze worden geteeld en de weersomstandigheden.

Waar worden verse vijgen geteeld?

Vijgenbomen groeien het best in warme en droge klimaten en worden daarom voornamelijk geteeld in landen rond de Middellandse Zee, zoals Spanje, Italië, Griekenland en Turkije. Ook in landen als Marokko, Tunesië en Egypte worden vijgen geteeld. In Nederland worden vijgenbomen voornamelijk in kassen geteeld, omdat het klimaat hier niet warm genoeg is voor de bomen om buiten te groeien.

Hoe herken je rijpe vijgen?

Als je verse vijgen wilt kopen, is het belangrijk om te weten hoe je rijpe vijgen herkent. Rijpe vijgen hebben een zachte textuur en zijn zoet van smaak. Ze moeten ook een beetje zwaar aanvoelen en een lichte scheur vertonen aan de bovenkant. Als de vijgen te hard zijn, zijn ze nog niet rijp en als ze te zacht zijn, zijn ze overrijp en kunnen ze bederven.

Hoe bewaar je verse vijgen?

Verse vijgen zijn het lekkerst als je ze zo snel mogelijk na aankoop consumeert. Als je ze toch wilt bewaren, kun je ze het beste in de koelkast bewaren. Leg ze op een bord en bedek ze met plastic folie om uitdroging te voorkomen. Bewaar ze niet langer dan 2-3 dagen, anders kunnen ze bederven.

Gezondheidsvoordelen van verse vijgen

Naast dat ze heerlijk zijn, hebben verse vijgen ook veel gezondheidsvoordelen. Ze zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen en bevatten weinig calorieën. Vijgen zijn ook een goede bron van antioxidanten en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Daarnaast kunnen ze helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de spijsvertering.

Conclusie

Verse vijgen zijn een heerlijke en gezonde vrucht die voornamelijk verkrijgbaar zijn van augustus tot en met oktober. Ze worden voornamelijk geteeld in warme en droge klimaten rond de Middellandse Zee en worden in Nederland voornamelijk in kassen geteeld. Rijpe vijgen herken je aan hun zachte textuur, zoete smaak en lichte scheur aan de bovenkant. Bewaar ze in de koelkast en consumeer ze binnen 2-3 dagen. Naast dat ze lekker zijn, hebben verse vijgen ook veel gezondheidsvoordelen en kunnen ze helpen bij het verminderen van ontstekingen, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de spijsvertering.

Plaats een reactie