Wanneer zijn waterpokken besmettelijk?

Waterpokken is een veelvoorkomende kinderziekte die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus. Het is een zeer besmettelijke ziekte die zich verspreidt door de lucht of door direct contact met de blaasjes op de huid van een besmet persoon. Maar wanneer zijn waterpokken besmettelijk?

Besmettelijkheid van waterpokken

Waterpokken is besmettelijk vanaf ongeveer twee dagen voordat de eerste symptomen verschijnen tot alle blaasjes zijn ingedroogd en korstjes hebben gevormd. Dit betekent dat een persoon besmettelijk kan zijn voordat hij of zij zelfs maar weet dat hij of zij waterpokken heeft.

De meeste mensen krijgen waterpokken als kind en ontwikkelen daarna levenslange immuniteit. Maar als een persoon geen waterpokken heeft gehad, kan hij of zij de ziekte op elk moment in zijn of haar leven krijgen. Volwassenen hebben vaak een ernstiger verloop van de ziekte dan kinderen.

Waterpokken is zeer besmettelijk en kan zich verspreiden door de lucht door hoesten en niezen, of door direct contact met de blaasjes op de huid van een besmet persoon. Het virus kan ook worden verspreid door contact met voorwerpen die besmet zijn met het virus, zoals speelgoed of kleding.

Symptomen van waterpokken

De symptomen van waterpokken beginnen meestal met koorts, hoofdpijn en een algemeen gevoel van malaise. Binnen een paar dagen verschijnen er rode vlekjes op de huid die zich ontwikkelen tot kleine blaasjes gevuld met vocht. De blaasjes kunnen jeuken en kunnen zich over het hele lichaam verspreiden, inclusief de hoofdhuid, mond en geslachtsdelen.

Na ongeveer vijf dagen beginnen de blaasjes in te drogen en vormen ze korstjes. De korstjes vallen na ongeveer twee weken vanzelf af. Het is belangrijk om de blaasjes niet open te krabben, omdat dit kan leiden tot infecties en littekens.

Behandeling van waterpokken

Er is geen specifieke behandeling voor waterpokken. De meeste mensen herstellen binnen twee weken zonder complicaties. Het is belangrijk om de symptomen te behandelen om het comfort van de patiënt te verbeteren. Dit kan onder meer het gebruik van koortswerende middelen, antihistaminica en lotions om de jeuk te verminderen omvatten.

Als een persoon met waterpokken een verzwakt immuunsysteem heeft, kan de ziekte ernstiger zijn en kunnen er complicaties optreden. In deze gevallen kan antivirale medicatie worden voorgeschreven om de duur en ernst van de ziekte te verminderen.

Preventie van waterpokken

De beste manier om waterpokken te voorkomen is door middel van vaccinatie. Het waterpokkenvaccin is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en wordt aanbevolen voor alle kinderen vanaf 14 maanden oud. Volwassenen die geen waterpokken hebben gehad, kunnen ook worden gevaccineerd.

Als een persoon in contact komt met iemand die waterpokken heeft, kan hij of zij worden gevaccineerd of een antilichaaminjectie krijgen om de ziekte te voorkomen of de ernst ervan te verminderen. Het is ook belangrijk om goede hygiënepraktijken te volgen, zoals regelmatig handen wassen en het vermijden van nauw contact met besmette personen.

Conclusie

Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte die zich verspreidt door de lucht of door direct contact met de blaasjes op de huid van een besmet persoon. Het is besmettelijk vanaf ongeveer twee dagen voordat de eerste symptomen verschijnen tot alle blaasjes zijn ingedroogd en korstjes hebben gevormd. De beste manier om waterpokken te voorkomen is door middel van vaccinatie. Als een persoon waterpokken heeft, is er geen specifieke behandeling en moeten de symptomen worden behandeld om het comfort van de patiënt te verbeteren.

Plaats een reactie