Wanneer zijn waterpokken niet meer besmettelijk?

Waterpokken is een veelvoorkomende kinderziekte die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus. Het is een zeer besmettelijke ziekte die zich verspreidt door de lucht of door direct contact met de blaasjes op de huid van een besmet persoon. De meeste mensen krijgen waterpokken als kind en herstellen volledig zonder complicaties. Maar wanneer zijn waterpokken niet meer besmettelijk?

Besmettelijkheid van waterpokken

Waterpokken is zeer besmettelijk en kan worden overgedragen van persoon tot persoon door hoesten, niezen of door direct contact met de blaasjes op de huid van een besmet persoon. Het virus kan ook worden verspreid door contact met voorwerpen die besmet zijn met het virus, zoals speelgoed of kleding.

De besmettelijkheid van waterpokken begint ongeveer twee dagen voordat de symptomen verschijnen en duurt totdat alle blaasjes zijn ingedroogd en bedekt zijn met korstjes. Dit duurt meestal ongeveer vijf tot zeven dagen na het begin van de symptomen. Het is belangrijk om te weten dat een persoon met waterpokken besmettelijk kan zijn, zelfs als hij of zij geen symptomen heeft.

Wanneer zijn waterpokken niet meer besmettelijk?

Een persoon met waterpokken is niet meer besmettelijk zodra alle blaasjes zijn ingedroogd en bedekt zijn met korstjes. Dit duurt meestal ongeveer vijf tot zeven dagen na het begin van de symptomen. Het is belangrijk om te wachten tot alle blaasjes zijn ingedroogd en bedekt zijn met korstjes voordat de persoon weer naar school of werk gaat en weer in contact komt met anderen.

Als een persoon met waterpokken in contact komt met iemand die nog nooit waterpokken heeft gehad of niet is gevaccineerd, kan deze persoon ook waterpokken krijgen. Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakt immuunsysteem, zwangere vrouwen en pasgeborenen.

Preventie van waterpokken

De beste manier om waterpokken te voorkomen is door middel van vaccinatie. Het waterpokkenvaccin is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en wordt aanbevolen voor kinderen vanaf 14 maanden oud. Het vaccin beschermt tegen waterpokken en vermindert de ernst van de ziekte als iemand toch besmet raakt.

Als iemand in contact komt met iemand die waterpokken heeft, kan het helpen om de persoon uit de buurt te houden totdat alle blaasjes zijn ingedroogd en bedekt zijn met korstjes. Het is ook belangrijk om regelmatig handen te wassen en oppervlakken schoon te maken die mogelijk besmet zijn met het virus.

Conclusie

Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus. Een persoon met waterpokken is besmettelijk vanaf ongeveer twee dagen voordat de symptomen verschijnen tot alle blaasjes zijn ingedroogd en bedekt zijn met korstjes. Het is belangrijk om te wachten tot alle blaasjes zijn ingedroogd en bedekt zijn met korstjes voordat de persoon weer in contact komt met anderen. De beste manier om waterpokken te voorkomen is door middel van vaccinatie.

Plaats een reactie