Wanneer zijn waterpokken nog besmettelijk?

Waterpokken is een veelvoorkomende kinderziekte die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster virus. Het is een zeer besmettelijke ziekte die zich verspreidt door de lucht of door direct contact met de blaasjes op de huid van een besmet persoon. Maar wanneer zijn waterpokken nog besmettelijk?

Besmettelijkheid van waterpokken

Waterpokken is besmettelijk vanaf ongeveer twee dagen voordat de eerste blaasjes verschijnen tot alle blaasjes zijn ingedroogd en korstjes hebben gevormd. Dit duurt meestal ongeveer vijf tot zeven dagen. Het is belangrijk om te weten dat waterpokken zeer besmettelijk is, zelfs voordat de symptomen zich voordoen. Dit betekent dat een persoon die nog geen symptomen heeft, anderen kan besmetten met het virus.

De besmettelijkheid van waterpokken kan variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben een mildere vorm van de ziekte en zijn minder besmettelijk dan anderen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals baby’s, zwangere vrouwen en mensen met hiv, zijn echter vatbaarder voor de ziekte en kunnen langer besmettelijk zijn.

Voorkomen van besmetting

Om besmetting met waterpokken te voorkomen, is het belangrijk om contact met besmette personen te vermijden. Als iemand in uw huishouden waterpokken heeft, is het belangrijk om hun persoonlijke spullen, zoals handdoeken en beddengoed, apart te houden en regelmatig te wassen. Het is ook belangrijk om de handen regelmatig te wassen en oppervlakken schoon te maken die mogelijk besmet zijn met het virus.

Als u nog niet immuun bent voor waterpokken, kunt u overwegen om een vaccinatie te krijgen. Het waterpokkenvaccin is zeer effectief en kan voorkomen dat u de ziekte krijgt of de symptomen ervan vermindert als u toch besmet raakt.

Behandeling van waterpokken

Er is geen specifieke behandeling voor waterpokken. De meeste mensen herstellen binnen twee weken zonder complicaties. Het is belangrijk om de symptomen te behandelen om het comfort van de patiënt te verbeteren. Dit kan onder meer het gebruik van antihistaminica om jeuk te verminderen, het nemen van pijnstillers om koorts en pijn te verminderen en het nemen van antivirale medicijnen om de duur van de ziekte te verkorten.

Het is ook belangrijk om de blaasjes schoon en droog te houden om infectie te voorkomen. Het is niet aan te raden om de blaasjes te krabben, omdat dit kan leiden tot littekens en infecties.

Conclusie

Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte die zich verspreidt door de lucht of door direct contact met de blaasjes op de huid van een besmet persoon. Het is besmettelijk vanaf ongeveer twee dagen voordat de eerste blaasjes verschijnen tot alle blaasjes zijn ingedroogd en korstjes hebben gevormd. Het is belangrijk om contact met besmette personen te vermijden en persoonlijke spullen apart te houden en regelmatig te wassen. Als u nog niet immuun bent voor waterpokken, kunt u overwegen om een vaccinatie te krijgen. Er is geen specifieke behandeling voor waterpokken, maar het is belangrijk om de symptomen te behandelen om het comfort van de patiënt te verbeteren en infectie te voorkomen.

Plaats een reactie