Wanneer zijn wespen actief?

Wespen zijn een veelvoorkomend insect in Nederland en worden vaak geassocieerd met warme zomermaanden. Maar wanneer zijn wespen eigenlijk actief en waarom zijn ze zo’n plaag voor veel mensen?

Wespen in Nederland

Er zijn verschillende soorten wespen die in Nederland voorkomen, maar de meest voorkomende zijn de gewone wesp en de Duitse wesp. Beide soorten zijn geel-zwart gestreept en hebben een slanke taille. Wespen zijn carnivoren en voeden zich voornamelijk met insecten en spinnen. In de zomermaanden zijn ze ook dol op zoetigheid en kunnen ze agressief worden als ze op zoek zijn naar voedsel.

Wanneer zijn wespen actief?

Wespen zijn actief vanaf het voorjaar tot aan het einde van de zomer. In het voorjaar worden de koninginnen wakker uit hun winterslaap en beginnen ze met het bouwen van een nest. Dit nest kan variƫren van een kleine bol tot een grote bolvormige structuur. De koningin legt eitjes in het nest en zorgt voor de eerste generatie werksters. Deze werksters nemen de taken van de koningin over en zorgen voor het voeden van de larven en het uitbreiden van het nest.

Vanaf juli worden de eerste mannelijke wespen geboren en begint de productie van nieuwe koninginnen. In augustus en september zijn de wespen het meest actief en agressief. Dit komt doordat de werksters op zoek zijn naar voedsel om de nieuwe koninginnen te voeden en het nest voor te bereiden op de winter. Ook zijn er in deze periode veel zoete voedingsmiddelen beschikbaar, zoals fruit en limonade, waardoor wespen vaak in de buurt van mensen te vinden zijn.

Waarom zijn wespen zo’n plaag?

Wespen worden vaak gezien als een plaag vanwege hun agressieve gedrag en hun neiging om in de buurt van mensen te komen. Als wespen gestoord worden, kunnen ze agressief worden en steken. Dit kan pijnlijk zijn en in sommige gevallen zelfs gevaarlijk, vooral als iemand allergisch is voor wespensteken.

Daarnaast kunnen wespen ook schade aanrichten aan gebouwen en tuinen. Ze bouwen hun nesten vaak op ongewenste plaatsen, zoals in spouwmuren of onder dakranden. Als het nest groot genoeg wordt, kan het schade veroorzaken aan de structuur van het gebouw. Ook kunnen wespen schade aanrichten aan fruitbomen en bloemen door zich te voeden met de nectar en het fruit.

Wat kun je doen tegen wespen?

Als je last hebt van wespen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om ze te bestrijden. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en niet te proberen het nest zelf te verwijderen, omdat dit gevaarlijk kan zijn. Het is beter om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen om het nest veilig te verwijderen.

Om wespen op afstand te houden, kun je gebruik maken van verschillende middelen. Wespen houden niet van sterke geuren, dus je kunt bijvoorbeeld een geurkaars met citronella branden of een schaaltje met azijn neerzetten. Ook kun je gebruik maken van wespenvallen, die gevuld zijn met zoetigheid om de wespen te lokken. Zorg er wel voor dat je de val op een veilige afstand van mensen plaatst.

Conclusie

Wespen zijn actief vanaf het voorjaar tot aan het einde van de zomer en kunnen een plaag vormen voor veel mensen. Ze zijn agressief en kunnen schade aanrichten aan gebouwen en tuinen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om wespen op afstand te houden en te bestrijden. Als je last hebt van wespen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en een professional in te schakelen om het nest veilig te verwijderen.

Plaats een reactie