Wanneer zijn wespen het actiefst?

Wespen zijn een veelvoorkomend insect in Nederland en kunnen voor veel overlast zorgen. Maar wanneer zijn wespen eigenlijk het actiefst? In dit artikel gaan we dieper in op de activiteit van wespen en wat hier invloed op heeft.

De levenscyclus van wespen

Om te begrijpen wanneer wespen het actiefst zijn, is het belangrijk om te weten hoe hun levenscyclus eruitziet. Wespen beginnen hun leven als eitje en groeien uit tot larven. Deze larven worden gevoed door de werksters, de vrouwelijke wespen die geen voortplantingsorganen hebben. Na ongeveer twee weken verpoppen de larven zich tot volwassen wespen.

De volwassen wespen zijn verdeeld in mannetjes en vrouwtjes. De mannetjes hebben als enige taak om te paren met de vrouwtjes. De vrouwtjes zijn verantwoordelijk voor het bouwen van het nest en het voeden van de larven. In de herfst sterven alle wespen, behalve de bevruchte vrouwtjes. Deze vrouwtjes zoeken een beschutte plek om te overwinteren en beginnen in het voorjaar een nieuwe kolonie.

De activiteit van wespen gedurende het jaar

De activiteit van wespen verschilt gedurende het jaar. In het voorjaar beginnen de bevruchte vrouwtjes met het bouwen van een nieuw nest. Dit nest is nog klein en bevat alleen de koningin en haar eerste larven. De activiteit van wespen is in deze periode nog laag, omdat er nog weinig werksters zijn om voedsel te verzamelen.

In de zomer is de activiteit van wespen het hoogst. Het nest is inmiddels gegroeid en bevat honderden werksters. Deze werksters zijn druk bezig met het verzamelen van voedsel voor de larven en de koningin. Dit voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en zoete stoffen, zoals nectar en fruit. De werksters zijn ook verantwoordelijk voor het verdedigen van het nest tegen indringers.

In de herfst neemt de activiteit van wespen weer af. De larven zijn volgroeid en verpoppen zich tot volwassen wespen. De werksters hebben hun taak volbracht en sterven. De koningin en de mannetjes verlaten het nest om te paren. Na de paring zoeken de bevruchte vrouwtjes een beschutte plek om te overwinteren.

Invloed van het weer op de activiteit van wespen

Het weer heeft ook invloed op de activiteit van wespen. Wespen zijn het meest actief bij warm en zonnig weer. Dit komt omdat de warmte de stofwisseling van de wespen versnelt, waardoor ze meer energie hebben om te vliegen en voedsel te verzamelen. Bij koud en regenachtig weer zijn wespen minder actief. Ze blijven dan liever in het nest om warm te blijven.

Wat te doen bij overlast van wespen?

Wespen kunnen voor veel overlast zorgen, vooral in de zomermaanden. Als je last hebt van wespen, is het belangrijk om rustig te blijven en niet te slaan naar de wespen. Dit kan ze agressief maken en leiden tot steken. Probeer ook geen zoete drankjes of voedsel buiten te laten staan, omdat dit wespen aantrekt.

Als je toch last blijft houden van wespen, kun je een wespenval plaatsen. Dit is een val waarin zoete vloeistof zit, waardoor wespen worden aangetrokken en gevangen worden. Je kunt ook een professional inschakelen om het nest te verwijderen.

Conclusie

Wespen zijn het meest actief in de zomermaanden, wanneer het nest is gegroeid en er honderden werksters zijn om voedsel te verzamelen. Het weer heeft ook invloed op de activiteit van wespen, waarbij warm en zonnig weer zorgt voor meer activiteit. Als je last hebt van wespen, is het belangrijk om rustig te blijven en geen zoete drankjes of voedsel buiten te laten staan. Als de overlast blijft aanhouden, kun je een wespenval plaatsen of een professional inschakelen om het nest te verwijderen.

Plaats een reactie