Wanneer zijn wespen het meest actief?

Wespen zijn een veelvoorkomend insect in Nederland en kunnen voor veel overlast zorgen. Maar wanneer zijn wespen eigenlijk het meest actief? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we meer informatie over wespen.

De levenscyclus van wespen

Om te begrijpen wanneer wespen het meest actief zijn, is het belangrijk om te weten hoe hun levenscyclus eruitziet. Wespen beginnen hun leven als eitje en groeien uit tot larven. Deze larven worden gevoed door de werksters, de vrouwelijke wespen die geen voortplantingsorganen hebben. Na ongeveer twee weken verpoppen de larven zich tot volwassen wespen.

De volwassen wespen zijn verdeeld in mannetjes en vrouwtjes. De mannetjes hebben als enige taak om te paren met de vrouwtjes. De vrouwtjes zijn verantwoordelijk voor het bouwen van het nest en het voeden van de larven. In de herfst sterven alle wespen, behalve de bevruchte vrouwtjes. Deze vrouwtjes overwinteren en beginnen in het voorjaar een nieuwe kolonie.

Wanneer zijn wespen het meest actief?

Wespen zijn het meest actief in de zomermaanden, van juni tot en met augustus. Dit is de periode waarin de kolonie op zijn grootst is en er veel larven gevoed moeten worden. De werksters zijn dan druk bezig met het verzamelen van voedsel, zoals nectar en insecten, om de larven te voeden.

Daarnaast zijn wespen ook actief op zoek naar voedsel voor zichzelf. In de zomermaanden zijn er veel zoete en eiwitrijke voedingsbronnen beschikbaar, zoals fruit en vlees. Dit trekt wespen aan en zorgt ervoor dat ze meer in de buurt van mensen komen.

Wanneer wespen zich bedreigd voelen, bijvoorbeeld door het verstoren van het nest of het slaan naar de wespen, kunnen ze agressief worden. Dit kan leiden tot wespensteken, wat erg pijnlijk kan zijn.

Wat te doen bij wespenoverlast?

Wespen kunnen voor veel overlast zorgen, vooral als er een nest in de buurt is. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en het nest niet te verstoren. Als je last hebt van wespen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  • Probeer zo min mogelijk zoete en eiwitrijke voedingsbronnen buiten te laten staan, zoals frisdrank en vlees.
  • Gebruik geen parfum of andere sterk ruikende producten, dit kan wespen aantrekken.
  • Hang wespenvallen op om wespen te vangen.
  • Als er een nest in de buurt is, schakel dan een professionele ongediertebestrijder in om het nest te verwijderen.

Als je gestoken bent door een wesp, is het belangrijk om de angel zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan met een pincet of met je nagels. Koel de plek van de steek met ijs om de zwelling te verminderen. Als je last hebt van een allergische reactie, zoals benauwdheid of zwelling in het gezicht, neem dan direct contact op met een arts.

Conclusie

Wespen zijn het meest actief in de zomermaanden, van juni tot en met augustus. Dit is de periode waarin de kolonie op zijn grootst is en er veel larven gevoed moeten worden. Wespen zijn op zoek naar zoete en eiwitrijke voedingsbronnen, wat ervoor kan zorgen dat ze in de buurt van mensen komen. Als je last hebt van wespen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en het nest niet te verstoren. Schakel een professionele ongediertebestrijder in om het nest te verwijderen en neem contact op met een arts als je last hebt van een allergische reactie.

Plaats een reactie