Wanneer zijn wespen het minst actief?

Wespen zijn een veelvoorkomend insect in Nederland en kunnen voor veel overlast zorgen. Vooral in de zomermaanden zijn ze actief en kunnen ze agressief worden. Maar wanneer zijn wespen eigenlijk het minst actief? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we tips om wespenoverlast te voorkomen.

Wespen in Nederland

In Nederland komen verschillende soorten wespen voor, waaronder de gewone wesp, de Duitse wesp en de hoornaar. Wespen zijn nuttige insecten omdat ze helpen bij het bestuiven van bloemen en planten en omdat ze andere insecten eten. Toch kunnen ze voor veel overlast zorgen, vooral als ze in grote aantallen voorkomen.

Wespen zijn vooral actief in de zomermaanden, vanaf juni tot en met september. In deze periode zijn de temperaturen hoog en is er veel voedsel beschikbaar voor de wespen. Ze zijn dan op zoek naar zoetigheid, zoals fruit, limonade en ijsjes. Ook vlees en vis zijn geliefde voedselbronnen voor wespen.

Wanneer zijn wespen het minst actief?

Wespen zijn het minst actief in de vroege ochtend en late avond. Dit komt omdat de temperaturen dan lager zijn en de wespen nog niet of niet meer actief zijn. In de ochtend zijn ze nog bezig met het verzamelen van voedsel en het bouwen van hun nest. In de avond zijn ze juist bezig met het terugkeren naar hun nest en het verzorgen van de larven.

Ook op bewolkte dagen zijn wespen minder actief. Dit komt omdat de temperaturen dan lager zijn en de zon niet schijnt. Wespen hebben zonlicht nodig om op te warmen en actief te worden. Op bewolkte dagen blijven ze daarom vaak in hun nest.

Wespenoverlast voorkomen

Wespen kunnen voor veel overlast zorgen, vooral als ze in grote aantallen voorkomen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om wespenoverlast te voorkomen. Hieronder vind je een aantal tips:

– Houd zoetigheid afgedekt: Wespen zijn dol op zoetigheid, zoals fruit, limonade en ijsjes. Zorg er daarom voor dat deze voedingsmiddelen afgedekt zijn als je buiten eet of drinkt.

– Ruim etensresten op: Wespen worden aangetrokken door etensresten en vuilnis. Ruim daarom etensresten en vuilnis direct op en zet vuilnisbakken op een afstand van je huis.

– Gebruik geen parfum: Wespen worden aangetrokken door zoete geuren, zoals parfum. Gebruik daarom geen parfum als je buiten bent.

– Hang een nepnest op: Wespen zijn territoriale insecten en zullen niet snel een nest bouwen in de buurt van een ander nest. Hang daarom een nepnest op om wespen op afstand te houden.

– Sluit ramen en deuren: Zorg ervoor dat ramen en deuren gesloten zijn als je binnen eet of drinkt. Zo voorkom je dat wespen naar binnen vliegen.

Conclusie

Wespen zijn nuttige insecten, maar kunnen voor veel overlast zorgen. Gelukkig zijn ze het minst actief in de vroege ochtend, late avond en op bewolkte dagen. Door deze momenten te kiezen om buiten te eten of drinken, kun je wespenoverlast voorkomen. Daarnaast zijn er verschillende tips om wespen op afstand te houden, zoals het afdekken van zoetigheid en het ophangen van een nepnest. Met deze tips kun je genieten van de zomer zonder last te hebben van wespen.

Plaats een reactie