Wanneer zijn wespen niet actief?

Wespen zijn een veelvoorkomend insect in Nederland en kunnen voor veel overlast zorgen. Vooral in de zomermaanden zijn ze actief en kunnen ze agressief worden. Maar wanneer zijn wespen eigenlijk niet actief?

Wespen in de winter

De meeste wespen sterven in de winter. Alleen de koningin overleeft de winter en begint in het voorjaar een nieuwe kolonie. In de winter zijn wespen dus niet actief en hoef je geen last van ze te hebben.

Wespen in de ochtend en avond

Wespen zijn het meest actief tijdens de warme uren van de dag. In de ochtend en avond zijn ze minder actief en kun je ze beter met rust laten. Als je toch last hebt van wespen, kun je het beste in de ochtend of avond actie ondernemen.

Wespen bij regenachtig weer

Wespen houden niet van regenachtig weer. Bij regen zullen ze zich terugtrekken in hun nest en minder actief zijn. Als het regent hoef je dus geen last van wespen te hebben.

Wespen in de herfst

In de herfst worden wespen agressiever omdat ze op zoek zijn naar voedsel voor de winter. Ze worden aangetrokken door zoetigheid en kunnen dan vervelend worden. Als je in de herfst last hebt van wespen, kun je het beste zo min mogelijk zoetigheid in de buurt hebben.

Wespen en hun levenscyclus

Wespen hebben een levenscyclus van ongeveer een jaar. In het voorjaar begint de koningin een nieuwe kolonie en legt ze eitjes. De eitjes komen uit en de larven worden gevoed door de werksters. Na ongeveer drie weken verpoppen de larven zich tot volwassen wespen. Deze wespen zijn de werksters die de kolonie draaiende houden. In de zomer worden er mannelijke en vrouwelijke wespen geboren. Deze wespen paren en de vrouwelijke wespen worden de nieuwe koninginnen voor het volgende jaar. De mannelijke wespen sterven kort na de paring.

Wespen en hun functie in de natuur

Wespen hebben een belangrijke functie in de natuur. Ze zijn namelijk roofdieren en eten andere insecten. Hierdoor helpen ze bij het bestrijden van plagen in de natuur. Daarnaast zijn wespen belangrijk voor de bestuiving van planten. Ze zijn namelijk net als bijen op zoek naar nectar en stuifmeel en dragen zo bij aan de verspreiding van stuifmeel.

Wespen en hun relatie met de mens

Wespen hebben een slechte reputatie bij de mens vanwege hun agressieve gedrag en hun neiging om op zoetigheid af te komen. Toch is het belangrijk om te beseffen dat wespen ook een positieve functie hebben in de natuur. Als je last hebt van wespen, kun je het beste zo min mogelijk zoetigheid in de buurt hebben en ze met rust laten. Als je toch actie wilt ondernemen, kun je het beste een professional inschakelen om het nest te verwijderen.

Conclusie

Wespen zijn vooral actief in de zomermaanden en kunnen dan vervelend zijn. In de winter zijn ze niet actief en hoef je geen last van ze te hebben. In de ochtend en avond zijn ze minder actief en bij regenachtig weer trekken ze zich terug in hun nest. Wespen hebben een belangrijke functie in de natuur, maar kunnen ook voor overlast zorgen. Als je last hebt van wespen, kun je het beste zo min mogelijk zoetigheid in de buurt hebben en ze met rust laten. Als je toch actie wilt ondernemen, kun je het beste een professional inschakelen om het nest te verwijderen.

Plaats een reactie