Wanneer zijn wietplanten klaar?

Als je wietplanten kweekt, is het belangrijk om te weten wanneer ze klaar zijn om geoogst te worden. Het is namelijk zonde om te vroeg te oogsten, omdat de toppen dan nog niet volgroeid zijn en je minder opbrengst hebt. Aan de andere kant is te laat oogsten ook niet goed, omdat de THC-gehaltes dan afnemen en de toppen minder potent worden. In dit artikel leggen we uit hoe je kunt bepalen wanneer je wietplanten klaar zijn om geoogst te worden.

De bloeifase

Voordat we ingaan op het bepalen van het oogstmoment, is het belangrijk om te weten wat de bloeifase is. Dit is de fase waarin de wietplanten bloemen gaan produceren. De bloeifase begint nadat de planten een aantal weken in de groeifase hebben gezeten. De duur van de bloeifase verschilt per wietsoort en kan variëren van 6 tot 12 weken.

Trichomen

Om te bepalen wanneer je wietplanten klaar zijn om geoogst te worden, kun je kijken naar de trichomen. Dit zijn kleine harsachtige bolletjes die op de toppen van de planten groeien. De trichomen bevatten de werkzame stoffen THC en CBD. Als de trichomen nog helder zijn, is de wiet nog niet klaar om geoogst te worden. Als de trichomen melkachtig worden, is de wiet bijna klaar om geoogst te worden. Als de trichomen amberkleurig worden, is de wiet op zijn hoogtepunt en kun je het beste oogsten.

Uiterlijk van de toppen

Naast het kijken naar de trichomen, kun je ook naar het uiterlijk van de toppen kijken om te bepalen wanneer je wietplanten klaar zijn om geoogst te worden. Als de toppen volgroeid zijn, zullen ze dik en compact zijn. De stampers, de witte haartjes op de toppen, zullen bruin of oranje worden. Als de toppen nog niet volgroeid zijn, zullen ze luchtig en dun zijn en zullen de stampers nog wit zijn.

Geur

De geur van de toppen kan ook een indicatie geven van het oogstmoment. Als de toppen een sterke geur hebben, zijn ze waarschijnlijk klaar om geoogst te worden. De geur kan variëren per wietsoort, dus het is belangrijk om te weten hoe de geur van de wietsoort die je kweekt hoort te ruiken.

Timing

Als je eenmaal hebt bepaald dat je wietplanten klaar zijn om geoogst te worden, is het belangrijk om het juiste moment te kiezen om te oogsten. Het beste moment om te oogsten is in de ochtend, voordat de lampen aangaan. Dit zorgt ervoor dat de planten minder vocht bevatten en de toppen droger zijn. Het is ook belangrijk om de planten niet te lang in het donker te laten staan voordat je gaat oogsten, omdat dit de kwaliteit van de toppen kan verminderen.

Conclusie

Het bepalen van het oogstmoment van je wietplanten is essentieel voor het behalen van een goede opbrengst en kwaliteit van de toppen. Door te kijken naar de trichomen, het uiterlijk van de toppen, de geur en het juiste moment te kiezen om te oogsten, kun je bepalen wanneer je wietplanten klaar zijn om geoogst te worden. Het is belangrijk om geduld te hebben en niet te vroeg te oogsten, omdat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de toppen.

Plaats een reactie