Wanneer zijn Willem-Alexander en Máxima getrouwd?

Op 2 februari 2002 gaven Prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta elkaar het jawoord in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het was een bijzondere dag voor het Nederlandse volk, want het was de eerste keer in 107 jaar dat er weer een Nederlandse prins trouwde met een burgermeisje.

De verloving

De verloving van Willem-Alexander en Máxima werd op 30 maart 2001 bekendgemaakt door de Rijksvoorlichtingsdienst. Het nieuws kwam als een verrassing voor veel mensen, omdat Máxima geen Nederlandse was en haar vader, Jorge Zorreguieta, in het verleden had gewerkt voor het regime van de Argentijnse dictator Videla.

De verloving werd gevierd met een persconferentie in Paleis Huis ten Bosch, waar Willem-Alexander en Máxima vertelden over hun ontmoeting en hun liefde voor elkaar. Máxima sprak tijdens de persconferentie haar eerste woorden in het Nederlands, wat door veel mensen werd gewaardeerd.

De voorbereidingen

Na de verloving begonnen de voorbereidingen voor de bruiloft. Er werd gekozen voor de Nieuwe Kerk in Amsterdam als locatie voor de huwelijksvoltrekking, omdat deze kerk een belangrijke rol speelt in de Nederlandse geschiedenis. Ook werd er gekozen voor een groot feest op de Dam, waar duizenden mensen bij aanwezig waren.

De kleding van het bruidspaar was ook een belangrijk onderdeel van de voorbereidingen. Máxima droeg een prachtige jurk van de Italiaanse ontwerper Valentino, terwijl Willem-Alexander een uniform droeg van de Koninklijke Marine.

De bruiloft

Op 2 februari 2002 was het dan eindelijk zover: de bruiloft van Willem-Alexander en Máxima. De dag begon met een huwelijksvoltrekking in de Nieuwe Kerk, waarbij veel hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waren. Na de huwelijksvoltrekking werd het bruidspaar in een koets naar het Paleis op de Dam gebracht, waar ze werden ontvangen door duizenden mensen.

Op de Dam vond een groot feest plaats, waarbij veel artiesten optraden en er vuurwerk werd afgestoken. Het was een bijzondere dag voor het Nederlandse volk, dat massaal was uitgelopen om het bruidspaar te feliciteren.

Het huwelijk nu

Na bijna 20 jaar huwelijk zijn Willem-Alexander en Máxima nog steeds gelukkig samen. Ze hebben samen drie dochters: Amalia, Alexia en Ariane. Het koningspaar vervult hun taken met veel toewijding en betrokkenheid, en is geliefd bij het Nederlandse volk.

Willem-Alexander en Máxima zijn ook regelmatig te zien bij internationale evenementen, waarbij ze Nederland vertegenwoordigen. Zo waren ze bijvoorbeeld aanwezig bij de inhuldiging van de Japanse keizer Naruhito in 2019.

Conclusie

Op 2 februari 2002 trouwden Prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het was een bijzondere dag voor het Nederlandse volk, dat massaal was uitgelopen om het bruidspaar te feliciteren. Na bijna 20 jaar huwelijk zijn Willem-Alexander en Máxima nog steeds gelukkig samen en vervullen ze hun taken als koningspaar met veel toewijding en betrokkenheid.

Plaats een reactie