Vanaf wanneer kan je misselijk zijn bij zwangerschap?

Misselijkheid is een veelvoorkomend symptoom bij zwangerschap. Het kan een van de eerste tekenen zijn dat je zwanger bent. Maar vanaf wanneer kan je misselijk zijn bij zwangerschap?

Wanneer begint misselijkheid bij zwangerschap?

Misselijkheid bij zwangerschap kan beginnen vanaf de vierde week na de bevruchting. Dit komt omdat tijdens deze periode de hormonen in je lichaam beginnen te veranderen. Het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) wordt geproduceerd door de placenta en zorgt ervoor dat je misselijk wordt.

De meeste vrouwen ervaren misselijkheid in de ochtend, maar het kan op elk moment van de dag voorkomen. De misselijkheid kan variëren van licht tot ernstig en kan gepaard gaan met braken.

Hoe lang duurt misselijkheid bij zwangerschap?

Misselijkheid bij zwangerschap kan duren tot de 16e week van de zwangerschap. Maar sommige vrouwen kunnen er langer last van hebben. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft last van misselijkheid gedurende de hele zwangerschap.

Wat kan je doen tegen misselijkheid bij zwangerschap?

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om misselijkheid bij zwangerschap te verminderen:

  • Eet kleine maaltijden verspreid over de dag in plaats van drie grote maaltijden.
  • Vermijd voedingsmiddelen die je misselijk maken.
  • Drink veel water om gehydrateerd te blijven.
  • Probeer te ontspannen en stress te verminderen.
  • Neem voldoende rust.
  • Probeer gember te eten of te drinken, dit kan helpen tegen misselijkheid.

Als de misselijkheid ernstig is en je niet in staat bent om voedsel binnen te houden, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan medicijnen voorschrijven om de misselijkheid te verminderen.

Conclusie

Misselijkheid bij zwangerschap kan beginnen vanaf de vierde week na de bevruchting en kan duren tot de 16e week van de zwangerschap. Het is een veelvoorkomend symptoom bij zwangerschap en kan variëren van licht tot ernstig. Er zijn verschillende dingen die je kan doen om misselijkheid te verminderen, maar als de misselijkheid ernstig is, neem dan contact op met je huisarts.

Plaats een reactie