Vanaf wanneer mag een baby op zijn buik slapen?

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je baby en dat geldt ook voor de manier waarop je baby slaapt. Er zijn veel vragen over de slaaphouding van baby’s en met name over het slapen op de buik. In dit artikel gaan we dieper in op de vraag vanaf wanneer een baby op zijn buik mag slapen en wat de risico’s zijn van het slapen op de buik.

Wanneer mag een baby op zijn buik slapen?

De richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en het consultatiebureau adviseren om baby’s tot 6 maanden op hun rug te laten slapen. Dit is de veiligste slaaphouding voor baby’s omdat het de kans op wiegendood verkleint. Na 6 maanden kan een baby zelfstandig draaien en kan het dus ook op zijn buik slapen. Het is dan ook niet nodig om je baby steeds terug te draaien naar de rugligging.

Waarom is het belangrijk om baby’s op de rug te laten slapen?

De reden dat baby’s tot 6 maanden op de rug moeten slapen, heeft te maken met het risico op wiegendood. Wiegendood is het plotseling en onverwacht overlijden van een baby jonger dan 1 jaar, zonder dat er een duidelijke oorzaak gevonden kan worden. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s die op hun buik slapen een hoger risico hebben op wiegendood dan baby’s die op hun rug slapen. Dit komt doordat baby’s die op hun buik slapen minder zuurstof krijgen en meer koolstofdioxide inademen. Ook kan het zijn dat baby’s die op hun buik slapen zichzelf niet goed kunnen redden als ze in ademnood komen.

Wat zijn de risico’s van het slapen op de buik?

Als een baby op zijn buik slaapt, kan hij minder goed ademhalen en kan er dus minder zuurstof in zijn lichaam komen. Dit kan leiden tot wiegendood. Ook kan het zijn dat een baby die op zijn buik slaapt zichzelf niet goed kan redden als hij in ademnood komt. Daarnaast kan het slapen op de buik leiden tot een afgeplat hoofdje, omdat de baby steeds op dezelfde plek ligt.

Wat kun je doen als je baby zichzelf omdraait tijdens het slapen?

Als je baby zichzelf omdraait tijdens het slapen, hoef je hem niet steeds terug te draaien naar de rugligging. Het is belangrijk om je baby wel op de rug te leggen als hij gaat slapen, maar als hij zichzelf omdraait, kun je hem laten liggen. Zorg er wel voor dat er geen losse voorwerpen in het bedje liggen, zoals knuffels of dekens, die het gezichtje van de baby kunnen bedekken.

Wat kun je doen om wiegendood te voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om wiegendood te voorkomen:

  • Leg je baby altijd op zijn rug te slapen, tot hij 6 maanden oud is.
  • Zorg voor een stevig en goed passend matras in het ledikantje of wiegje.
  • Gebruik geen dekbed, maar een slaapzak of lakentje met deken.
  • Zorg voor een constante temperatuur in de babykamer, tussen de 16 en 20 graden Celsius.
  • Laat je baby niet roken en rook zelf ook niet in de buurt van je baby.
  • Leg je baby niet op een zacht oppervlak, zoals een waterbed of een zachte bank.
  • Zorg ervoor dat je baby niet te warm gekleed is tijdens het slapen.

Conclusie

Vanaf 6 maanden mag een baby op zijn buik slapen, maar tot die tijd is het belangrijk om je baby op de rug te laten slapen. Dit verkleint de kans op wiegendood. Als je baby zichzelf omdraait tijdens het slapen, hoef je hem niet steeds terug te draaien naar de rugligging. Zorg er wel voor dat er geen losse voorwerpen in het bedje liggen die het gezichtje van de baby kunnen bedekken. Door een aantal simpele maatregelen te nemen, kun je wiegendood voorkomen en zorg je ervoor dat je baby veilig en gezond kan slapen.

Plaats een reactie