Wanneer moet auto APK gekeurd zijn?

Als autobezitter ben je verplicht om je auto APK te laten keuren. Maar wanneer moet auto APK gekeurd zijn? In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over het belang van de APK-keuring.

Wat is een APK-keuring?

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Dit is een keuring die verplicht is voor alle auto’s die op de openbare weg rijden. Tijdens de APK-keuring wordt gekeken of de auto nog veilig genoeg is om mee te rijden en of de uitstoot van schadelijke stoffen binnen de normen valt.

Wanneer moet auto APK gekeurd zijn?

De APK-keuring is verplicht voor alle auto’s die ouder zijn dan 3 jaar. Na de eerste keuring moet de auto vervolgens om de 1 of 2 jaar opnieuw gekeurd worden, afhankelijk van het type brandstof en de datum van eerste toelating.

Als de auto op benzine rijdt en voor 1 januari 2005 voor het eerst op de weg is toegelaten, dan moet de auto jaarlijks gekeurd worden. Voor alle andere benzineauto’s geldt een keuringsinterval van 2 jaar.

Voor dieselauto’s geldt altijd een keuringsinterval van 1 jaar, ongeacht de datum van eerste toelating.

Het is belangrijk om de APK-keuring op tijd te laten uitvoeren. Als de keuring verlopen is, mag je niet meer met de auto de weg op. Je riskeert dan een boete en je auto kan zelfs in beslag genomen worden.

Wat wordt er gekeurd tijdens de APK?

Tijdens de APK-keuring wordt gekeken naar verschillende onderdelen van de auto. Zo wordt er gekeken naar de remmen, de verlichting, de banden, de uitlaat, de carrosserie en de ophanging. Ook wordt er gekeken naar de uitstoot van schadelijke stoffen.

Als er tijdens de keuring gebreken worden geconstateerd, dan moet je deze laten repareren voordat de auto opnieuw gekeurd kan worden. Als de gebreken te ernstig zijn, kan het zijn dat de auto niet meer goedgekeurd wordt en je de auto niet meer mag gebruiken.

Wat zijn de kosten van een APK-keuring?

De kosten van een APK-keuring verschillen per garage. Gemiddeld kost een keuring tussen de €30 en €50. Als er tijdens de keuring gebreken worden geconstateerd, dan komen daar uiteraard nog kosten voor reparatie bij.

Het is verstandig om vooraf te informeren naar de kosten van de keuring bij verschillende garages. Zo kun je de goedkoopste optie kiezen.

Conclusie

Als autobezitter ben je verplicht om je auto APK te laten keuren. De keuring is verplicht voor alle auto’s die ouder zijn dan 3 jaar en moet om de 1 of 2 jaar herhaald worden, afhankelijk van het type brandstof en de datum van eerste toelating. Het is belangrijk om de keuring op tijd te laten uitvoeren om boetes en inbeslagname van de auto te voorkomen. Tijdens de keuring wordt gekeken naar verschillende onderdelen van de auto en als er gebreken worden geconstateerd, moeten deze gerepareerd worden voordat de auto opnieuw gekeurd kan worden. De kosten van een APK-keuring verschillen per garage en het is verstandig om vooraf te informeren naar de kosten.

Plaats een reactie